ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай стартира пилотен проект за ядрена отоплителна централа

11.02.2018

Според информацията, получена на 7 февруари от китайската ядрена енергийна корпорация China General Nuclear (CGN), държавната администрация на Китайската народна република за енергетика е провела тематична среща по въпросите на ядреното отопление в северната част на страната.

 

На срещата бе решено, че корпорацията CGN заедно с университета Цинхуа ще започнат подготвителна работа по разработването на първия демонстрационен проект в страната за отопление с ядрено гориво и освен това ще положат усилия за активното му популяризиране.

Според заместник-директора на корпорацията CGN Shu Gogan, компанията заедно с университета Цинхуа (Tsinghua) използвайки проверените вътрешни технологии за отопление NHR200-II, планират да построят първия малък демонстрационен проект за ядрено отопление в северната част на Китай.

Отоплението с ядрено гориво не е нова концепция, тя се появява през 60-те години на миналия век.
Тогава първата атомна централа, която използваше ядрена енергия за граждански цели, беше шведският прототип на тежководния реактор Agesta, който доставяше топлинна енергия в продължение на 10 години.
През седемдесетте години на миналия век Русия, България, Швеция и Румъния развиват ядрени отоплителни системи, които работят като източници за регионално или промишлено снабдяване с топлинна енергия.

Концепцията за усъвършенстван интегриран реактор с високо ниво на безопасност и широко приложение се използва в нискотемпературния реактор за топлоснабдяване, освен това има и голямо търсене.

През последните няколко години през зимата в северната част на Китай често има силен смог поради отоплението. Използването на ядрената енергия за отопление е истинският избор в регулацията на енергийната структура на Китай и решаването на проблема с смога.
Според публикуваните през декември 2017 г. съответни държавни документи, се предлага изучаването на предоставянето на отопление с използването на ядрена енергия, насърчаване на предлагането на енергия за отопление от действащите АЕЦ, както и развитието на безопасно отопление с ниско температурен реактор от басейнов тип.

Източник: Жэньминь жибао

Tags: ,

One Response to Китай стартира пилотен проект за ядрена отоплителна централа

  1. Красимир Христов on 15.02.2018 at 6:32

    Какво правим ние в България?
    Този материал, според мен, си заслужава да се прочете внимателно от читателите с интереси в българската енергетика:
    Министр энергетики Болгарии о новых возможностях увеличения транзита азербайджанского газа по „Южному газовому коридору“ (ИНТЕРВЬЮ)- https://www.trend.az/business/energy/2860759.html

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари