ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Майнингът е по-тежък от плен. Копачите от “Росатом” могат да разкрият държавни тайни?

10.02.2018

Инженерите на държавната корпорация “Росатом” са копали биткоини на сервизния суперкомпютър в затворения град Саров.
Той дори не е бил свързан с Интернет, но за тях това не е представлявало непреодолима преграда.

 

Майнингът на суперкомпютъра не води до добро. Служители на руския ядрен център на „Росатом“ в затворения град Саров (родината на атомната бомба) са се захванали с производството на крипто-валута на системното работно оборудване с нелегално доставен специализиран хардуер и програмно осигуряване.

Това бе потвърдено от ръководителя на пресслужбата на организацията Татяна Залесская. Според нея са образувани наказателни производства срещу служители. Броят на задържаните не е посочен. Това, в което са обвинени и какво наказание ги заплашва, все още не е известно.

Според местни източници, задържаните са двама. Системните компютри на предприятието поначало нямат връзка с външния свят, но служителите са намерили начин да се влязат онлайн в Интернет.
Службата за информационна сигурност на компанията веднага е забелязала пробива, но е оставила дейността им под контрол докато се съберат достатъчно неопровержими доказателства.

За справка

Суперкомпютърът в Саров е пуснат в експлоатация през 2011 година. Неговата изчислителна мощност е 1 petaflops. Тогава това устройство се нареждаше на 12-о място по отношение на производителността в рейтинга Top-500 на най-мощните изчислителни системи в света.

Престъпление или нарушение?

Според действащото законодателство в Русия засега ползването на служебните компютри за лични цели, включително и за добив на криптовалута, не е обявено за углавно престъпление.
Но включването на елементи от специално-защитената информационно-изчислителна мрежа към Интернет се третира от законодателството в този случай като престъпление спрямо защитата на критично-важна за държавата информация.

“Освен това, никой не знае важни подробности за използваното програмно осигуряване на нелегалното майнингово оборудване. Какво има вътре, какви специални подпрограми са заровени в него.
Може софтуерът е създаден специално за някой, който да го активира някой ден на секретните  компютри, така че всички тези данни, съответно, да бъдат откраднати и изпратени някъде”, твърдят специалисти по сигурност на информацията.

Още много подробности за развитието на тези процеси на: https://www.bfm.ru/news/377123

Tags: ,

One Response to Майнингът е по-тежък от плен. Копачите от “Росатом” могат да разкрият държавни тайни?

  1. Красимир Христов on 11.02.2018 at 21:43

    На желаещите да се запознаят по-отблизо с добива на биткоини и организацията на системата ви предлагам една относително сериозна статия: https://habrahabr.ru/company/bitfury/blog/348822/

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари