ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Водолази обследват басейна за отлежаване на ОЯГ на спряната АЕЦ “Sizewell A” с газо-охлаждаем реактор тип Magnox

08.02.2018

Водолази започнаха работа в бившия басейн за отработено ядрено гориво на британската АЕЦ „Сайзуел“ А, която е в процес на извеждане от експлоатация.
Екип от 12 души, екипирани от американската Underwater Construction Corporation, направиха първото си гмуркане в басейна за отработено ядрено гориво на централата.

 

Основно внимание бе отделено за обследване на дъното на басейна, преместване на утайката в специален резервоар, поместване на режещо оборудване и намаляване на размера на първия от 35 контейнера, които по-рано са се използвали за съхранение на ОЯГ.
Тези контейнери, които ще бъдат опаковани за погребване, са квалифицирани със средно ниво на радиоактивност.

Първият опит за такава дейност в АЕЦ с реактор от типа Magnox, бе демонстриран по време на дейностите в АЕЦ „Дъндженес“ А, която същата американска компания извършва през 2016-2017 г. Тогава са били осъществени 265 гмуркания. По време на работата са били направени редица нововъведения, сред които използване на леки пластмасови платформи, на които водолазите могат да стоят при изследване на неотбелязани в картите области от пода на басейна.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/WR-Taking-the-plunge-with-Sizewell-A-pond-clearance-0202184.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари