ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – Уникално техническо решение повиши електрическата мощност на втори енергоблок с 5 MW

07.02.2018

На блок 2 на специалистите от турбинния цех в Ростовската АЕЦ за кратко време извършиха уникални работи по изменение схемата на циркулационните водопроводи на кондензатора на турбината.

 

По начало циркулиращата вода се подава към горната половина на кондензатора, изпускането се извършва от по-ниските половини, което води до лека загуба при производството на електроенергия.

Както разказа ръководителят на турбинния цех Анатолий Алимов, техническото решение се състоеше в промяна на схемата за подаване на циркулационна вода (входът беше прехвърлен към по-ниските половини на кондензатора, изходът към горните половини).

„След преранжирането на тръбопроводите за циркулационна вода беше извършен сравнителен анализ на работата на блок № 2 и беше установено, че като цяло кондензатора на турбината функционира нормално, а увеличаването на производството на електроенергия от турбогенератора е с не по-малко от 5 MW на час“, каза Алимов.
Кондензаторът е предназначен за охлаждане на отработената пара и влиза в циркулационната водопроводна система на турбината.

Б.Р. – Турбинното оборудване и нашата АЕЦ “Козлодуй” е от същия тип.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/arkhiv-novostey/rostovskaya-aes-zaversheny-unikalnye-raboty-pozvolivshie-uvelichit-vyrabotku-elektroenergii-na-5-mvt/

Tags: , ,

2 Responses to Ростовска АЕЦ – Уникално техническо решение повиши електрическата мощност на втори енергоблок с 5 MW

 1. Ivan on 09.02.2018 at 12:51

  Моля обяснете защо се смята, че това е уникално техническо решение?
  За първи път ли се прави на кондензатор по принцип или за първи път на кондензатор на турбина на ядрен блок?
  Това не е ли стандартно решение за кондензатор или греша (мисля, че съм го виждал приложено за кондензаторите на нашите ТЕЦ-ве)?

 2. Красимир Христов on 10.02.2018 at 0:12

  Уважаеми Иван.
  Радвам се, че още един посетител на сайта се осмели да сподели мнението си.
  Стандартното решение за циркулиране на охлаждащата вода в кондензаторите на турбините на АЕЦ е отдолу нагоре. Тоест циркулационната вода влиза в долния край и излиза отгоре след като е участвала в охлаждането на отработилата пара в турбината. Така е и в нашата АЕЦ „Козлодуй“.
  Уникалното е, че се сменя посоката на движение на охлаждащата вода, което досега не е правено в турбините на АЕЦ с ВВЕР.
  За другите централи по света и ТЕЦ не знам. Ако имате по-конкретна информация – публикувайте я. Шлюзът за вашите коментари е вече отворен.
  С уважение: Красимир Христов

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари