ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словаците задържаха 1 килограм радиоактивен материал

03.02.2018

Словашката и унгарската полиция конфискуваха килограм радиоактивен материал и арестуваха трима души в съвместна операция в сряда, съобщи говорител на полицията.

Говорителят на словашката полиция Мартин Корч каза, че материалът е бил изследван и не потвърди доклада, който се цитира от словашката информационна агенция SITA, че е обогатен уран.

„Този килограм е трябвало да бъде продаден за един милион щатски долара“, каза Корч.
От обогатен уран може да се произвежда гориво за атомните електроцентрали или да се използва за производство на ядрени бойни глави. Уранът трябва да бъде силно обогатен по изотопа U235 (с оръжейна чистота), за да бъде подходящ за употреба в ядрени оръжия.

 

Говорителят заяви, че полицейската акция е извършена по протежение на източната част на общата граница на двете централноевропейски страни, близо до границите им с Украйна.
„Трима души са били задържани, двама в Словакия един в Унгария“, каза той, добавяйки, че в четвъртък може да има допълнителна информация.

Статистиката на МААЕ

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), наблюдател на ядрената индустрия, заяви, че е регистрирала 1 250 случая на контрабанда и други престъпления, свързани с обработката на радиоактивни материали от 1995 г. насам.
Ядреният материал често се контрабандира от бившия Съветски съюз.

Полицията в бившия партньор на Словакия, Чешката република, е открила 2,73 кг високо обогатен уран в Прага през 1995 година, предназначен за незаконна продажба.
Това беше второто по големина изземване на високо обогатен уран след находката през 1994 година от 2.97 килограма в руския град Санкт Петербург, твърдят от МААЕ.

Последният инцидент, докладван от наблюдателите на Агенцията, е откриването през март 2006 година на 47,5 грама високообогатен уран между метален скрап в стоманодобивна фабрика в Германия.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-slovakia-radioactive/slovaks-seize-1-kg-of-radioactive-material-idUSL283672320071128

Б.Р.: Въз основа на информация от словашките власти германската полиция твърди, че е конфискувано 10 килограма качествено радиоактивно вещество, което може да се използва в здравеопазването, но също и за производство на „мръсна бомба“.
Още подробности на: http://195.46.72.16/free/jsp3/search/view/ViewerPure_en.jsp?Document=..%2F..%2FInput_text%2Fonline%2F18%2F02%2Ftbtbza2123w.dat_182000.1%40Fondy&QueryText=

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари