ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


UK – Държавата с нов подход към общините за приемане на хранилище за РАО – референдум + ежегодна финансова инжекция

29.01.2018

Местни общности в Англия, Уелс и Северна Ирландия ще получават по 1 милион лири годишно, ако доброволно приемат на териториите си подземно хранилище за радиоактивни отпадъци, гласи подновената правителствена програма.
Финансовият стимул е начин, чрез който правителството се надява да поощри общините да приемат съоръжението на стойност 12 милиарда лири, след като предишният опит се провали, когато общинския съвет на Къмбрия отхвърли проекта.

 

 

Предвижда се провеждането на проучване за обществената приемливост на проекта, което включва местен референдум, а не гласуване на общинския съвет.

Заплащането може да се повиши до 2,5 милиона лири годишно, ако някоя от общините даде съгласието си, и ще бъде извършвано в продължение на около пет години.

Подземното геоложко хранилище се определя от експертите като дълготрайно решение за съхраняването на около 750 000 м³ отпадъци, получени от половинвековната експлоатация на ядрени съоръжения и от отбраната.
Общият обем се равнява на три четвърти от стадион Уембли.

Подробности на: https://www.theguardian.com/environment/2018/jan/25/communities-offered-1m-a-year-to-host-nuclear-waste-dump

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари