ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Стартирането на новия енергоблок в Нововоронежската АЕЦ може да бъде отложено до 2020 година, за да се ограничат цените на електроенергията

25.01.2018

Министерството на енергетиката се съгласи да пусне в експлоатация новия 2-ри енергоблок на  Нововоронежската АЕЦ за една година, съобщава „Комерсант“, като се позовава на протокола от заседанието, проведено във ведомството.

 

 Вместо планираното по-рано през януари 2019 г., новият енергоблок може да бъде пуснат в експлоатация в началото на 2020 година.

Възможното прехвърляне на срока се свързва с нарастването на крайните потребителски цени на електроенергията.
Както съобщава „Комерсант“, въпросът се обсъжда от септември миналата година. Той е бил повдигнат от кабинета, страхувайки се от рязък скок в цената на електроенергията: изграждането на новия енергоблок се осъществява по договор за доставка на мощност, съгласно който разходите ще бъдат компенсирани чрез увеличаване на плащанията за потребители на едро.

Съответната прогноза беше направена след пускането през миналата година на новия енергоблок  на Белоярската АЕЦ (Свердловска област), поради което среднопретеглената нерегулирана цена (СПНЦ) за електроенергията през първата половина на 2017 година се увеличи с почти с една четвърт. Същевременно СПНЦ е един от основните компоненти на пределното ниво на цените на енергията за потребителите формирани от регионалните компании за продажба на енергия.

Отлагането на въвеждането на нови блокове през 2019-2020 години ще спре значителното увеличение на цените на елетроенергията.
Същевременно «Росэнергоатом» подчертава, че такова „замразяване“ няма да се отрази на крайната цена на проектите, цените на блоковете са „фиксирани, няма условие за допълнителни заеми за тяхното строителство“. Според протокола, посочен от „Комерсант“, нетната стойност (без ДДС и лихва по заема) на 7 блок на Нововоронежската АЕЦ е 97,03 милиарда рубли.

В атомната електроцентрала информацията за отлагането на крайния срок все още не е коментирана. „Не получихме официални заповеди. Въпросът все още е на етапа на дискусията, твърде рано е да се правят преждевременни изводи „, заявиха от пресслужбата на Нововронежската АЕЦ“.

Между другото, Министерството на енергетиката се съгласи също да отложи пускането в експлоатация на блока на Ленинградската АЕЦ от февруари 2020 година до същия месец през 2022 година.
Окончателното решение по този въпрос ще трябва да бъде взето от правителството, на което ще бъде изпратен доклад в края на януари с окончателните изчисления и позициите на страните.

Източник: https://abireg.ru/print/n_65670.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари