ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва се опита да заеме настъпателна позиция срещу Беларуската АЕЦ

24.01.2018

Литовските власти още веднъж разкритикуваха строителството на беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ) и отказаха да признаят резултатите от стрес тестовете, проведени през 2017 година.
В началото на януари литовският министър на външните работи Линас Линкевевий направи съответното изявление.

 

 

Според Вилнюс БелАЕЦ е „предизвикателство,с което не може да се примирим, а е необходимо да се борим“.
„БелАЕЦ е геополитически проект на Русия, който трябва да безпокои не само Литва, но и целия Европейски съюз“, заяви Линкявичус.

Синхронизацията на енергийната система с ENSTO-E

Това изявление беше направено в контекста на подготовката на балтийските страни за излизане от споразумението за паралелна работа на енергийните системи на Беларус, Русия, Естония, Латвия, Литва (БРЕЛЛ).
По думите на литовския дипломат, чрез изграждането на БелАЕЦ „Беларус се опитва да задържи Литва в електрическия пръстен, контролиран от Русия“ и „да усложни процеса на синхронизиране на електрическите мрежи със Западна Европа“.
Но от Вилнюс не споменават, че доскоро искаха да построят Висагинската атомната електроцентрала, но не намериха инвеститори за нея и загубиха конкуренцията с Беларус.

В същото време, постоянният представител на Русия в Европейския съюз, извънреден и пълномощен посланик Владимир Чижов отбеляза, че въпросът за включването на Латвия, Литва и Естония в европейската енергийна система понастоящем не е решен. Сред възможните посоки за включване са – Полша, Финландия, Швеция, всяка от които е скъпа.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари