ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пожарът в един от заводите на Сибирския химически комбинат не е свързан с изпускане на радиация

22.01.2018

Запалването в химическо-металургичния завод на АО «Сибирский химический комбинат» (СХК, част от ТВЭЛ) не е засегнало основното производство, радиационната обстановка в затворения град Северск е нормална, съобщи сайтът на радиохимичното предприятие.

 

Локално запалване настъпи днес (21.01) в санитарния шлюз на санитарния пропускник на СХК.  Няма жертви. Причините се изясняват.

За ликвидирането му  пристигнаха служителите на Специалния отдел на Федералната пожарна служба № 8 на Министерството на извънредните ситуации на Русия, които елиминираха пожара в рамките на половин час. Радиационната обстановка в промишлено-санитарната зона и на територията на града е нормална.
Заводите на СХК работят в нормален режим „, се казва в съобщението.

За справка

Химическо-металургичният завод в затворения град Северск се създадаваа от 1949 година за производство на специални продукти от уран и след това за производството (наработка) на оръжеен плутоний.
Първият етап на радиохимичния завод е пуснат в експлоатация през юли 1961 г. През 1963 г. за първи път в Северск в Съветския съюз започна дълбочинно погребване на радиоактивни отпадъци (РАО).
През януари 2017 г. СХК е започнал да извежда завода от експлоатация, процесът ще отнеме 5-8 години. Работата се извършва главно от персонала на завода, който е бил зает с основната производствена дейност.

СХК обединява пет завода за управление на ядрени материали.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари