ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Игналинска АЕЦ – През 2018 година ЕС отпуска още 65,64 милиона евро за дейности по извеждане от експлоатация

22.01.2018

Очаква се тази година за дейностите по извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ в Литва да бъдат отделени 65,64 милиона евро от фондовете на ЕС. Това съобщи литовското министерство на енергетиката.

 

По думите на министър Жигимантас Вайчюнас, извеждането от експлоатация на централата върви според графика и плана, одобрени преди три години от Европейската комисия. До момента са изпълнени около 40% от всички демонтажни дейности.

Демонтажът на централата на стойност 3 млрд. евро се осъществява основно за сметка на финансиране от фондове на ЕС. От цялата сума Литва отделя 14% от националния си бюджет. Планира се извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ да завърши през 2038 г.

Игналинската АЕЦ е единствената в света централа с реактори РБМК-1500, които по време на експлоатацията й са се смятали за най-мощните в света. Първи енергоблок бе спрян през 2004 г., а Втори – през 2009 г.

Подробности на: http://ru.sputniknews.lt/society/20180118/4890473/iaes-videlyat-eshe-64-64-mln-evro-dlya-rabot-po-vivody-iz-eksplyatacii.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари