ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай ще промени световния енергиен пазар – ехо от Глобалния енергиен форум Atlantic Council в Абу-Даби

21.01.2018

Ръководителят на Международната енергийна агенция (IEA) Фатих Бирол твърди, че преходът на Китай към възобновяеми енергийни източници има глобални последици.

 

 

„Към края на 2017 г. Китай е номер едно в слънчевата енергетика, използването на електрически превозни средства и атомни електроцентрали“, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция, на Глобалния енергиен форум Atlantic Council а в Абу-Даби на 13 януари. „Всичко това не е без последици за всички енергийни пазари. Китай се променя и като се има предвид огромния размер на страната, целият свят ще се промени „, добави той.

Рязко падащите цени на слънчевата енергия, новата екологична политика на Китай и нарастващото господство на САЩ в световното производство на нефт и газ – всичко това формира глобални енергийни пазари за следващите десетилетия, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (IAE).

В доклада си на 13 януари – втория и последен ден от Глобалния енергиен форум Atlantic Council а в Абу-Даби, Бирол подчерта, че цената на слънчевата енергия ще спадне наполовина през следващите три години.

В същото време той каза, че новата икономическа политика на Китай насърчава прехода от остарялата тежка промишленост към по-модерен и по-малко замърсяващ начин на производство.
„В края на миналата година по време на конгреса на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин  говори – „да направим небето над Китай отново синьо“, което означава голям акцент върху чистата и ефективна енергия“, напомни Бирол.

Положението се променя и в Индия. Бирол съветва да следят отблизо тези две гигантски държави, които заедно съставляват 36,5% от световното население.
„Решенията, взети в Ню Делхи или Пекин, ще засегнат всички нас“, каза той, като отбелязва, че шест от десетте слънчеви панела, продавани в света днес, се произвеждат от китайците.

Транспортът?

„В резултат на правителствената политика броят на електрическите автомобили ще се увеличи значително и ние вярваме, че след двадесет години можем да имаме 300 милиона електрически автомобила“, каза той. За сравнение днес в света има само около два милиона такива коли.
Търсенето на петрол заради леките автомобили ще намалее в сравнение с днес, каза той. Но същевременно търсенето на петрол ще продължи да расте поради товарния автотранспорт, самолетите и нефтохимическата индустрия, особено в Азия.

„Всеки ден вие четете новини за електрически автомобили, но нищо за товарни електромобили“, каза той. „Но камионите използват също огромно количество петрол и хвърлят повече замърсители в атмосферата от леките автомобили. Днес повече от петдесет държави имат горивни стандарти за леки автомобили, но само четири имат стандарти за товарни автомобили“.

Глобалното затопляне

Бирол не признава популярната идея, че електрическите превозни средства ще помогнат за забавяне на климатичните промени. Той отбеляза, че дори ако използването на електрически превозни средства да стане толкова широко разпространено, колкото е предвидено до 2040 година, тяхното въздействие върху общите емисии на CO2 в световен мащаб ще бъде под 1%.
„Това се дължи на две причини“, каза той. „Първо, автомобилите изобщо не са основният източник на СО2. На второ място, за да използвате електрически автомобили, се нуждаете от електроенергия произведена от електроцентралите, така че все още ще използваме значителни количества петрол, газ или въглища“.

„Търсенето на електроенергия ще нараства два пъти по-бързо от общото търсене на енергия“, прогнозира той.
Въпреки това, около 1,1 милиарда души – или около 20% от населението на света – нямат достъп до електроенергия, повечето от които в Африка на юг от Сахара.

Новото черно злато

Министърът на климатичните промени и околната среда на Обединените арабски емирства Тани Ахмед ал-Зеуди заяви, че целта на правителството му е да постигне до 2030 година преминаване производството на около една трета от цялата електроенергия на базата на ядрената и слънчевата енергия.

„Днес възобновяемата енергия е ново черно злато. Виждаме бъдещето в възобновяемите енергийни източници „, каза Ал Зейуди.

Мненията на организаторите на форума

Закривайки двудневната конференция, Фредерик Кемп, президент и главен изпълнителен директор на Atlantic Council, високо оцени Световния енергиен форум като „извънредно събиране на най-добрите експерти в областта на енергетиката“ и благодари на спонсорите и партньорите на събитието.

„Чухме за увеличението на цените на петрола на фона на геополитическите рискове от кризата. Чухме за намаляване на екстремистките настроения на фона на неуспехите ИДИЛ, за новите саудитски реформи и иранските протести и за новата енергийна геополитиката – каза Кемп.
„За нас това не е просто конференция или форум, а създаване на общност, която да работи за един по-добър свят“.

По подобен начин се изрази и министърът на енергетиката и промишлеността на Обединените арабски емирства Suhail Al Mazruey, който отбеляза, че значението на сътрудничеството на неговото министерството с Атлантическия съвет при планирането на конференция в Абу Даби на първо място е “ че сме работили в партньорство със световноизвестната геополитическа платформа“.
Ал Мазурей добави, че той не вярва, че търсенето на петрол ще нарасне в краткосрочен или средносрочен план, ако популярността на възобновяемите енергийни източници продължава да расте.

„Ако искаме да имаме достатъчно енергия за всички, всеки човек на тази планета трябва да бъде разумен в потреблението си“, каза той.
В противен случай, планетата Земя ще престане да бъде годна за живот.

Източник: http://www.expert.ua/mezhdunarodnaya-analitika/0/531-kitaj-izmenit-mirovoj-energeticheskij-rinok

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари