ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – В Невада тестват ядрен реактор за марсианските мисии

21.01.2018

В пустинята Невада Съединените щати тестват компактна ядрена енергийна система, предназначена да поддържа дългосрочната мисия на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (NASA) на повърхността на Марс.

 

 

Представители на НАСА и длъжностни лица от Министерството на енергетиката на САЩ на пресконференция в Лас Вегас в четвъртък съобщиха, че първоначалните тестове са били успешни, а пълномащабното пускане на установката е насрочено за март.

Продължилите месец изпитания  на системата в рамките на проекта „Kilopower“ на НАСА започнаха през ноември в един от най-големите ядрени полигони  в САЩ – изпитателния полигон в Невада. Целта на проекта NASA Kilopower е да осигури енергия за бъдещи мисии в космоса и на повърхността на Марс, Луната или други дестинации в Слънчевата система.

Енергийното осигуряване

Ключово условие за съществуването на всяка дългосрочна колония на повърхността на Марс или Луната, за разлика от шестте кратки лунни мисии на НАСА между 1969 и 1972 г., е наличието на енергиен източник достатъчно мощен, за да поддържа функционирането на базата, но компактен и достатъчно лек, за да извършва транспортирането му чрез ракета – носител.

 

Специалистите коментират

„Марс е много сложна среда за енергийните системи – по-малко слънчева светлина, отколкото Земята или Луната, много ниски температури през нощта и много силни прашни бури, които могат да продължават седмици и месеци, обхващайки цялата планета“, каза Стив Джурчик (Steve Jurczyk), заместник-началник на Управлението за космически разработки на NASA (Space Technology Mission Directorate).

Дейв Постон (Dave Poston), главен конструктор на реактора от Националната лаборатория в Лос Аламос, описва първоначалното тестване на компонентите на системата, наречена KRUSTY (Kilopower  Reactor Using Stirling Technology), като „много успешно“.

Длъжностни лица заявиха, че пълномащабните изпитания ще се проведат в средата или края на март, малко по-късно от първоначално планираното.

Източник: https://3dnews.ru/964356/?feed

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари