ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – Ново поколение ядрено гориво за АЕЦ “Пакш”

20.01.2018

Руските специалисти заедно с унгарските си партньори разработват нова модификация на топлоотделящи сборки от второ поколение, които ще позволят да се повиши ефективността на използването на гориво в унгарската АЕЦ „Пакш“.

 

 

Според съобщение на ТВЕЛ, повишаването на ефективността се достига благодарение на повишаване на ураноемкостта (съдържанието на уранов диоксид в сборката) и оптимизиране на водо-урановото съотношение в сравнение с горивните касети, които се използват днес в унгарската централа.

Експлоатационните характеристики и показателите за надеждност на ядреното гориво руско производство позволиха на АЕЦ „Пакш“ да увеличи номиналната мощност на енергоблоковете до 500 МВт и да премине от 12-месечен на 15-месечен горивен цикъл.

Днес АЕЦ „Пакш“ е единствената в света АЕЦ с реактори ВВЕР-440, които работят в увеличен 15-месечен горивен цикъл.
В унгарската централа се доставя ядрено гориво от второ поколение, което е произведено от Машиностроителен завод в Електростал.
Договорът между ТВЕЛ и АЕЦ „Пакш“ предвижда доставки на ядрено гориво за всичките четири енергоблока на централата до края на експлоатацията им.

Подробности на: https://www.vg.hu/vallalatok/tovabbfejlesztik-paksi-futoelem-kazettakat-2-751853/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари