ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР: НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“

17.01.2018

Интервю на Юлиана Корнажева с Лъчезар Костов

НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“. Това сочат резултатите от проверката, която е направила Агенцията за ядрено регулиране. В интервю за „Хоризонт“ председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов посочи, че са направени и някои препоръки към НЕК:

НЕК може да осъществява необходимите действия по съхраняване на доставеното оборудване, притежава необходимия финансов и човешки ресурс. Оборудването се съхранява на площадката в „Белене“, като стриктно се изпълняват препоръките, които са дадени от производителя на самото оборудване. Направени са препоръки относно подобряване на организационната структура и на процедурите, с които се управлява процесът.

Въпреки че оценката за техническия проект на АЕЦ „Белене“ е завършена, трябва да бъде направен анализ на съответствието с новите изисквания за ядрена безопасност, посочи още Лъчезар Костов:

Трябва да имаме предвид, че проектът „Белене“ премина стрес тестове. Проектът се одобряваше след аварията във „Фукушима“ и той е един от малкото, на мен не ми е известен друг нов проект да е минал стрес тестове по онова време. Екип на Международната агенция по атомна енергия провери резултатите от стрес тестовете и практически те бяха одобрени. Не очакваме някакви проблеми при този сравнителен анализ, но все пак той трябва да бъде направен.

Източник: http://bnr.bg/post/100920839/l-kostov-nek-ima-dostatachno-vazmojnosti-da-sahranava-dostavenoto-oborudvane-za-aec-belene
Цялото интервю с Лъчезар Костов можете да чуете в звуковия файл.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари