ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Ленинградската АЕЦ-2 започна монтажът на купола на вътрешната защитна обвивка на реакторната сграда на изграждащия се енергоблок № 2

14.01.2018

В изграждащата се Ленинградска АЕЦ-2 започна работата по сглобяването на укрупнени модули от херметичната облицовка на купола на вътрешната защитна обвивка (ВЗО) на реакторната сграда на блок № 2 – специалисти от организацията подизпълнител започнаха монтажа на стоманените конструкции от долното ниво.

 

 

Общо на този етап специалистите трябва да свържат помежду си 18 сегмента от купола.
Общото тегло на голямата конструкция ще бъде 356 тона, вътрешният диаметър в основата е 44 метра.

„Ние укрупняваме облицовката на специален стенд, оборудван с необходимото товароподемно оборудване и приспособления за сглобяване и заваряване, които монтираме заедно с опорните рамки, както и с готово антикорозионното покритие“.

„В Русия няма подобен опит в монтажа на херметичната облицовка: на нашата площадка тази технология беше тествана преди няколко години, когато се изпълняваше подобна работа на първия блок с ВВЭР-1200.
„Използването на такова технологично решение позволи да се подобри качеството на сглобяването на конструкцията, да се намалят разходите за труд и да се оптимизира времето за изграждане на енергоблока“, каза Павел Иванов, главен инженер в отдела за технически надзор на Ленинградската АЕЦ.

В следващите етапи вторият и третият пръстен на херметичната облицовка ще бъдат събрани по подобен начин. Тогава модулите ще бъдат монтирани в проектно положение върху по-рано изградената цилиндрична част на вътрешната защитна обвивка на реакторната сграда и ще бъдат бетонирани. Височината на сградата на реактора, отчитайки структурите на ВЗО, ще достигне +66,60 метра.

Необходимо пояснение

Вътрешната защитна обвивка на реакторната сграда е предвидена в проекта за изграждане на нови енергийни блокове в АЕЦ „Ленинград“.
Това е локализиращата система за безопасност на атомната електроцентрала. По време на експлоатацията на енергоблока, ВЗО ще изключва изхвърлянето на радиоактивност в околната среда.

Източник: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/25954/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари