ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Ленинградската АЕЦ-2 започна монтажът на купола на вътрешната защитна обвивка на реакторната сграда на изграждащия се енергоблок № 2

14.01.2018

В изграждащата се Ленинградска АЕЦ-2 започна работата по сглобяването на укрупнени модули от херметичната облицовка на купола на вътрешната защитна обвивка (ВЗО) на реакторната сграда на блок № 2 – специалисти от организацията подизпълнител започнаха монтажа на стоманените конструкции от долното ниво.

 

 

Общо на този етап специалистите трябва да свържат помежду си 18 сегмента от купола.
Общото тегло на голямата конструкция ще бъде 356 тона, вътрешният диаметър в основата е 44 метра.

„Ние укрупняваме облицовката на специален стенд, оборудван с необходимото товароподемно оборудване и приспособления за сглобяване и заваряване, които монтираме заедно с опорните рамки, както и с готово антикорозионното покритие“.

„В Русия няма подобен опит в монтажа на херметичната облицовка: на нашата площадка тази технология беше тествана преди няколко години, когато се изпълняваше подобна работа на първия блок с ВВЭР-1200.
„Използването на такова технологично решение позволи да се подобри качеството на сглобяването на конструкцията, да се намалят разходите за труд и да се оптимизира времето за изграждане на енергоблока“, каза Павел Иванов, главен инженер в отдела за технически надзор на Ленинградската АЕЦ.

В следващите етапи вторият и третият пръстен на херметичната облицовка ще бъдат събрани по подобен начин. Тогава модулите ще бъдат монтирани в проектно положение върху по-рано изградената цилиндрична част на вътрешната защитна обвивка на реакторната сграда и ще бъдат бетонирани. Височината на сградата на реактора, отчитайки структурите на ВЗО, ще достигне +66,60 метра.

Необходимо пояснение

Вътрешната защитна обвивка на реакторната сграда е предвидена в проекта за изграждане на нови енергийни блокове в АЕЦ „Ленинград“.
Това е локализиращата система за безопасност на атомната електроцентрала. По време на експлоатацията на енергоблока, ВЗО ще изключва изхвърлянето на радиоактивност в околната среда.

Източник: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/25954/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари