ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – промишленият шпионаж придобива уродливи размери

07.01.2018

Само седмица след откриването му откраднаха част от пътя направен от слънчеви батерии.
Панелите са много евтини, така че никой не е предвидил такъв сценарии.

 

 

В края на декември Китай откри път за генериране на електроенергия от слънчеви панели. Властите на страната заявиха, че това е първият подобен проект в света.
В началото на януари стана известно, че някой открадва част от пътя само пет дни след старта. Това съобщи TechNode позовавайки се на китайското издание на Qilu Evening News.

Подробности за проекта

Първата експериментална част на пътя с дължина един километър бе открита на 28 декември е покрита с повече от 10 хиляди слънчеви панела. Отдолу батериите са покрити с плътен изолационен материал и отгоре с прозрачен изолационен слой с дебелина по-малка от три сантиметра.
Пътят е оборудван с индукционно зареждане на електрически автомобили, така че някои от тях могат да се зареждат по време на шофиране по шосето.
Платното има собствена отоплителна система, която може да разтопи снега и леда по пътя през зимата.

Произшествието

На 2 януари, по време на проверката на пътя, е станало ясно, че част от  платното е изчезнала – била е внимателно изрязана. За какво може да послужи на похитителите е неизвестно.
В Китай тези панели са евтини, но кражбата дори на малко парче лишава идеята от смисъл. Останалата част от платното беше оставена недокосната.

Въпреки, че платното е получило минимални щети – един от местните чиновници твърди, че ремонтът „може да струва хиляди долара“.

Основната версия

Основната версия, тиражирана от китайските СМИ е, че някоя от множеството компании занимаващи се със слънчева енергетика е обучила и възложила на специализирания престъпен контингент да свърши черната работа.
После идва редът на умните глави, които да откраднат и адаптират интересуващата компанията технология към собствената и разработка.
Промишленият шпионаж от край-време е много доходен и бърз метод, практикуван масово. Няма разходи за развойна и проектно-конструкторска дейност – икономия на време и пари. Всичко се решава за няколко часа плюс още седмица работа на умните глави от фирмата.

TechCrunch отбелязва, че в Китай подобни кражби на технологии с цел копиране или безплатно подобряване на стигнали до задънена улица разработки, не са необичайни.

Местната полиция е започнала разследване, но не се надява на успех.

Българският принос в “промишления шпионаж”

Ще ви разкажа накратко как се раждаше нашата микроелектроника, по-специално – първите 8 битови микропроцесорни комплекти СМ-600.
Още в началото стана ясно, че нашият научен и технологичен потенциал е недостатъчен за собствена разработка на пълноценен микропроцесорен комплект, конкурентноспособен на световните образци. Имахме добра научна и производствена база за 4 битови микропроцесорни комплекти за електронни калкулатори от фамилията “Елка-50” и толкова.

Затова се тръгна по по-лесния и бърз път, който аз лично не считам за “промишлен шпионаж”. Постепенно това стана масова световна практика.
Доставено бе необходимото оборудване на базата на модерен електронен микроскоп за сканиране по слоеве на чиповете от микропроцесорния комплект, който трябваше да се изкопира.

Първите успехи не закъсняха

Първата фамилия от микропроцесорния комплект СМ-600 се появи в началото на 70-те години на миналия век.
На нея се дължи бумът на българските микропроцесорни системи. От начало бяха ИЗОТ-250, а след това тръгна фамилията от серията ИЗОТ-10ХХ.

Трябва да се отбележи, че по същото време колегите от ГДР успешно прилагайки нашата методика създадоха микропроцесорната фамилия 8080. По този начин в СИВ се работеше успешно в две направления.

За по-младите читатели искам само да споделя, че това което се правеше преди около 50 години в областта на микроелектрониката никой не смяташе за престъпно. Сега някои се опитват да омаловажат българския принос в тази сфера. И още нещо – първите микропроцесори бяха с тактова честота 1 MHz.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари