ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия може до 2025 година да се откаже от използване на въглищата като гориво в енергетиката

07.01.2018

До 2025 година Финландия може да откаже от въглищната енергетика.
Това съобщи на 5 януари от финландското телеграфно бюро позовавайки се на  министъра на жилищното строителство, енергетиката и околната среда Киммо Тиликайнен, съобщава ТАСС.

 

Според него „правителството планира да разбере дали е възможно да се спре употребата на въглища в страната още през 2025 година“.
Досега в енергийната стратегия на републиката бе разписано, че отказът от въглища трябва да се осъществи до 2030 година.
Според Тииликайнен, природният газ може да ги замени, които дава 60% по-малко емисии в атмосферата от въглищата.

„Още през 2019 година, ние трябва да променим начина, на данъчно облагане в енергетиката, за да бъде подобрена конкурентната способност на газа в сравнение с въглищата,“ – каза министърът.
От Асоциацията на енергийната промишленост не споделят стремежа на правителството, като считат отказа от въглищата за „скъпа и ненужна“ мярка.

Според изпълнителния директор на организацията Юкки Лескел това няма да помогне за намаляване на емисиите, особено в целия ЕС, доколкото ако Финландия не използва въглища, в отговор използването им може да се увеличи от всяка друга държава, чрез закупуване на квоти за емисии.

Въглищните електроцентрали във Финландия дават малко над 8% от произведената електроенергия, което не е толкова голямо в мащаба на цялата страна. Но бързо да се сменят тези обеми с нещо друго – това не е от най-лесните задачи.

Енергийният баланс днес

Промишленото потребление на въглища през последните години вече е намаляло – през 2006 година неговият дял е бил 14%, най-високият е през 1980 г. – 19%.
Други 20,5% от цялата консумирана електроенергия – Финландия получава от чужбина. Ядрената енергетика дава 25.9% електроенергия в енергийния микс.

Почти 20% от електроенергията на страната идва от използването на водните ресурси, около 12% – биогориво, 7.4% – природен газ. Алтернативната енергетика във Финландия се развива, но нейният дял все още е малък.

Източник:  http://www.inform.kz/ru/finlyandiya-mozhet-k-2025-godu-otkazat-sya-ot-ispol-zovaniya-uglya-v-energetike_a3114192

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари