ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕNTSO-E и плановете на Украйна за развитие на ядрената енергетика

06.01.2018

Да се синхронизира с ENTSO-E Украйна иска не просто така.
До 2021 година правителството възнамерява да
се определи по въпроса за завършване на 3-ти и 4-ти енергоблок на Хмелницката АЕЦ – този период беше посочен през 2017 г.

 

А докато новите блокове ще се строят (според последните данни «Энергоатом» предпочита реакторната установка на “ Skoda „), блок № 2 на ХмАЕЦ  ще работи за европейската енергийна система.

За да се предостави на Европа електроенергия от Хмелницката АЕЦ, първо е необходимо да се изгради енергиен мост – като се възстанови електропроводът «Хмельницкая АЭС-Жешув», построен още през съветско време.

 

През есента в пресата се появи съобщение, че за осъществяването на този проект е създаден консорциум от Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. и „ЕФФ Трейдинг Лимитид“, който е изпратил на Министерството на енергетиката и въгледобива концептуална записка и технико-икономическа обосновка за осъществимост на публично-частни партньорства за проекта“.
На свой ред завършването на блокове 3 и 4 на Хмелницката АЕЦ ще се извършва за сметка на приходите от износ на електроенергията, произведена от блок 2.

За украинската енергетика тези планове означават – един енергоблок от 1000 MW по-малко.

Междувременно, в условията на ребалансиране на производството на ТЕЦ поради дефицита на антрацитни въглища, ядрената енергетика си остава гръбнак на енергийния сектор на Украйна, осигурявайки до 60% от цялото производство на електроенергия. Преминаването на този енергоблок към нуждите на Европа ще намали производството на електроенергия за нуждите на Украйна.

Модернизация и повишаване мощността на АЕЦ

Westinghouse също предвижда това.
През 2018 година ще започне реализиране на програмата за модернизация на енергоблоковете на украинските АЕЦ, одобрена през есента на 2017 година.

„Можете да получите повече електроенергия от украинските електроцентрали. Компанията смята, че вследствие на незначителни модификации на системите за контрол и управление (СКУ) на реактора, е възможно да се постигне увеличение на мощността с 5-10%, а това не е предел.
В западните реактори, след подобна работа, понякога е възможно да се постигне увеличение на мощността до 25%.
Независимо от това, увеличение от 5-10% е особено важно за Украйна, тъй като ядрената енергия е гръбнакът на енергийната система на страната „, каза вицепрезидентът на Уестингхауз Азиз Даг в интервю за информационната агенция
«Украинские новости.

Теоретично, дори десет процента увеличение на мощността на съществуващите енергоблокове компенсира преминаването на Хмелницката АЕЦ към Европа.
Съобщено бе, че увеличаването на мощността (разгон) ще бъде тествано в Южно-украинската АЕЦ, която отдавна се превърна в един вид опитен полигон за Westinghouse.
За тази цел, през 2018 година, трети блок на Южно-Украинската АЕЦ ще бъде напълно зареден с гориво от Westinghouse (сега неговият дял е 75%).

Правителството и «Энергоатом» първоначално се поколебаха, но в края на септември те се съгласиха, като програмата за модернизация беше одобрена.

Управление на ОЯГ

През ноември 2017 година започна изграждането на централно хранилище за отработено ядрено гориво в забранената за пребиваване зона в района на Чернобилската АЕЦ.

Както вече бе съобщено, първият етап на проекта ще бъде пуснат в експлоатация още през 2019 година, което ще позволи пускането в експлоатация на Централизираното хранилище за ОЯГ (ЦХОЯГ).
След това операторът на проекта ще дострои съоръженията за съхранение на ОЯГ в рамките на 15 години.
Първият етап ще струва Украйна 300 милиона щатски долара, пълната оценка на строителството от 2017 г. се оценява на $ 1,5 милиарда, но със сигурност ще се увеличи до края на строителството.

Подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2364771.html

Tags: , ,

3 Responses to ЕNTSO-E и плановете на Украйна за развитие на ядрената енергетика

 1. Сергей Смирнов on 06.01.2018 at 20:55

  „Компанията смята, че вследствие на незначителни модификации на системите за контрол и управление (СКУ) на реактора, е възможно да се постигне увеличение на мощността с 5-10%, а това не е предел“.

  Теретически обоснованный ОКБ „ГИДРОПРЕСС“ предел – 10%. Смотрели 12%, но не прошло по ряду критериев. Сейчас тестируем переход на 107% от номинала, начинали с Балаковской АЭС.

  • Куку on 06.01.2018 at 22:35

   Кой го интересуват критериите на Гидропрес?
   Модифицират се праговете на сработване и готово :-)

   • TSO on 07.01.2018 at 7:05

    Зависи как управляваш РУ. При стегнати критерии и прецизно измерване на параметрите, може и повече проценти. Проблеми се появяват в динамичните режими и при преходните процеси. С други думи, не са съвместими 110% и ежедневен променлив график.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари