ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Хмелницка АЕЦ – вследствие на аварийното изключване на 2 блок – градът-спътник на централата остана без топлоснабдяване

04.01.2018

По-специално, енергоблокът е изключен около 3:00 часа на трети януари, за да се отстрани преминаването на топлоносител през уплътняващата повърхност на комплекта „ чехол – блок перемещения “ на един от приводите на органите за регулиране (ОР) на системата за управление и защита (СУЗ).

 

По тази причина в град Нетешин ще бъде ограничено топлоснабдяването, се казва в съобщението на официалния сайт на Хмелницката АЕЦ.
По-точно нормалното отопление и горещото водоснабдяване ще бъдат възстановени на 9-ти януари.

Подгряването на мрежовата вода в системата за топлоснабдяване ще се осъществява от парните котли на пусково-резервната парна централа на ХмАЕЦ.

„Поради ограничените възможности за производство на топлинна енергия, ние искаме потребителите да използват икономично топлинната енергия на отоплителната система и топлата вода (вратите и прозорците трябва да се държат затворени и изолирани и ограничено да се използва топлата вода)“, се казва в съобщението.

Tags: , ,

5 Responses to Украйна – Хмелницка АЕЦ – вследствие на аварийното изключване на 2 блок – градът-спътник на централата остана без топлоснабдяване

 1. Красимир Христов on 04.01.2018 at 16:11

  Постепенно, официално или не толкова, излизат подробности за инцидента.
  Излизането на пара (паренето) над горния блок на реактора е регистрирано в последните часове на 2 януари.
  Незабавно е била дадена заявка за аварийно спиране на блока и е започнало оперативно намаляване на мощността. Разрешението, пак в оперативен порядък, е получено след около 30 минути.
  Реакторът е заглушен в 00:30 часа на трети януари. От тогава реакторната установка (РУ) се намира в режим на „горещо спиране“.

  • Красимир Христов on 06.01.2018 at 23:47

   Излизат още подробности.
   Разходът на топлоносител през уплътнението е бил от порядъка на 40 литра за час. Благодарение на взетите мерки не се е стигнало до задълбочаване на проблема и сработване на аварийната защита(АЗ).
   Установено е, че „горещото спиране“ на РУ не дава възможност да се работи пълноценно по отстраняване на аварията и сега реакторната установка е разхладена – режим „студено спиране“.

 2. Росен on 04.01.2018 at 22:41

  В интернет страницата на самата АЕЦ се вижда, че в момента не работи нито един от блоковете…
  Блок 1 е спрян за ремонт още ноември месец, а блок 2 заради инцидента.
  http://www.xaec.org.ua

 3. Росен on 04.01.2018 at 22:42

  И понеже и двата блока не работят, затова и градът е останал без топлоснабдяване…

 4. Росен on 15.01.2018 at 11:40

  В страницата на Хмелницката АЕЦ се вижда, че блок 2 е пуснат на 8 януари, след ремонтни дейности по отстраняване на проблема.
  http://www.xaec.org.ua/store/pages/rus/khnppnews/2018-01-08/all.html

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари