ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – Четвърти блок излезе на минимално контролирано ниво на мощност (МКУ)

31.12.2017

На 29 декември 2017 година в 16:24 часа в блок № 4 на Ростовската АЕЦ приключи операцията за извеждане на реакторната установка (инсталация) на минимално контролирано ниво на мощност (МКУ).

Започна контролирана верижна реакция: щатните йонизационни камери фиксираха неутронен поток, съответстващ на минимално контролируемо ниво, съобщава пресслужбата на атомната електроцентрала.

 

 

Извършването на физически изпитания на МКУ ще бъде последният етап от физическото стартиране (Физпуск) на четвърти енергоблок на РоАЕЦ. По време на МКУ започва контролирана (управляема) верижна реакция на делене, при която се фиксира неутронен поток и мощността на реактора е по-малка от 1%.

По време на работата на реактора в МКУ ядрените специалисти ще измерват действителните неутронно-физични характеристики на активната зона на реактора, за да потвърдят съответствието с проектните параметри и правилното функциониране на системите за управление и защита (СУЗ) на реактора.

„Виждаме, че усилията, направени от персонала дават своите плодове. Първият неутронен поток в активната зона на РУ на блока № 4 е фиксиран.
Много скоро предстоят пускови операции на турбината и генератора и включването на блока в мрежата. Убеден съм, че създаденият днес резерв ще позволи това да бъде изпълнено съгласно графика“, каза Андрей Петров, генерален директор на «Росэнергоатом».

„Излизането на МКУ прави възможно провеждането на всички необходими физически експерименти в критично състояние на реакторната установка (РУ) за да се потвърдят неговите проектни критерии“, каза Алексей Дери, вицепрезидент по проекти в Русия на АО ИК «АСЭ», говорейки за значението на събитието. „Въз основа на резултатите от експериментите, специалистите ще вземат решение за увеличаване мощността на реакторната установка.

 

За справка

Излизането от МКУ е една от завършващите операции на етапа на физическото стартиране (физически пуск) на блока №4.
От 20 декември, на блока се извършваха хидравлични изпитания , по време на които се проверява работата на главните циркулационни помпи (ГЦП) и друго оборудване по първи и втори контур на РУ при различни температури и налягания.
Зареждането на ядреното гориво в реактора започна на 6 декември. В рамките на 5 денонощия всичките 163 горивни касети бяха поставени на щатните си места.
Ростовската АЕЦ (РоАЭС) е клон на ОАО «Концерн Росэнергоатом». Предприятието се намира на брега на Цимлянското водохранилище, на 13,5 километра от град Волгоденск.
В атомната електроцентрала работят два енергоблока с реактори тип
ВВЭР-1000 с инсталирана мощност от 1000 MW. Енергийният блок № 1 е пуснат в експлоатация през 2001-ва – блок № 2 през декември 2010 година.
Физическият пуск на блок №3 завърши през ноември 2014 година, а енергийният пуск – през декември 2014 година.
На енергоблок №4 завършва етапът на физическото стартиране.

Източник: https://www.seogan.ru/chetvertiiy-energoblok-rostovskoiy-aes-viveden-na-minimalno-kontroliruemiiy-uroven-moshnosti.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари