ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – Навършиха се 50 години от въвеждането в експлоатация на енергоблока с реактор АМБ-200

31.12.2017

Енергийният блок с канален водографитен реактор на топлинни неутрони АМБ-200, чието име се дешифрира «Атом Мирный Большой» с мощност 200 MW, е включен в енергийната система на 29 декември 1967 година.

 

AMB-200 стана следващият етап в разработването на конструкцията и технологията на блока № 1 с реактора AMB-100 в Белоярската АЕЦ, който на свой ред е последовател на реактора AM – първият в света (Обнинският).

За разлика от предшественика си, енергоблокът AMB-200 е оборудван по едноконтурна топлинна схема, която позволява да се увеличат мощностите и икономическите параметри на енергоблока при същите размери на реактора.
За да се контролират технологичните параметри, съветската електронно-изчислителна машина (ЕИМ) „Карат“ за първи път беше въведена в тази електроцентрала, като специалистите на Белоярската АЕЦ я „научиха“ също така да изчислява техническите и икономическите показатели в режим „on-line“ и процесите на енергоотделяне в реактора.

AMB-200 работи в продължение на 21 години, като е генерирала 22,24 милиарда kWh електроенергия през този период и участва в доставките на топлинна енергия за град Заречен (Свердловска област).

През 1989 г. Блокът с AMB-200 беше окончателно спрян, а оборудването беше консервирано за дългосрочно безопасно съхранение.
Отработеното ядрено гориво е извадено от реактора и се съхранява в приреакторния басейн  за отлежаване в главния корпус на енергоблока.

През 2017 г. Започна извозването на ОЯГ от първите блокове на централата за преработка блокове № 1 и № 2 ще бъдат изведени от експлоатация и подлежат на демонтаж.

Още много подробности за жизнения път на АМБ-200, съпроводени с богат снимков материал на: http://www.energyland.info/analitic-show-166969?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари