ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Разпродават на безценица Игналинската АЕЦ на фиктивни търгове

29.12.2017

Ръководството на спряната атомна електроцентрала Ignalina (INPP) е подозирано за злоупотреба със служебното положение при продажбата на радиоактивно замърсени материали.
Това стана известно от доклада на Специалната следствена служба (STT).

Директорът на INPP Darius Janulevičius е заподозрян в измама при организирането на търг за продажба на радиоактивни материали на стойност 1,5 милиона евро на чуждестранни компании.

 

 

Според констатациите на STT през 2014 година радиоактивните медни тръби се продават пет пъти по-евтино от реалните разходи, а самият търг се коригира от ръководството на INPP, така че победителят в търга да е предварително избрана компания.
В допълнение INPP, след като обобщи резултатите от конкурса, е поела част от задълженията за почистване на радиоактивните материали, въпреки че печелившата компания трябваше да се справи с това.

„Материалите бяха продадени на цена от 781 евро за тон, като в същото време пазарната стойност на чистата мед беше почти 5 пъти по-висока – 3,765 евро“, казват от литовската разузнавателна агенция.
Според агентите на STT всички лица, участващи в делото, са действали в предварителна конспирация:
„Лицата са действали в организирана група, ролите са разделени – някои организирали престъпните дейности, други са били съветници, а трети поемат ролята на изпълнители“, съобщи Специалната следствена служба.

Още подробности на: http://baltnews.lt/vilnius_news/20171227/1017844959.html

Tags: ,

One Response to Литва – Разпродават на безценица Игналинската АЕЦ на фиктивни търгове

  1. Красимир Христов on 09.01.2018 at 21:16

    На 9 януари генералният директор на закритата Игналинска АЕЦ подаде оставка след лична среща с министъра на енергетиката на Литва Жигимантас Вайчюнас.
    Подробности на: https://regnum.ru/news/2365497.html

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари