ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В САЩ е разработено ново ядрено гориво за преминаване от ВОУ на НОУ на 6 изследователски реактора

29.12.2017

Американската национална администрация по ядрена безопасност (NNSA) представи на Комисията за ядрено регулиране (NRC) предварителен доклад за новото ядрено гориво, който ще конвертира шест изследователски реактора на САЩ от високо обогатен уран (ВОУ) на ниско обогатен уран (НОУ).

 

Изследователски реактор на Масачузетския технологичен институт (MITR)

Предварительный отчет по уран-молибденовому (U-Mo) монолитному топливу содержит данные о характеристиках нового топлива в реакторе и о том, как оно ведёт себя в различных физических условиях.

В наше време ядрени учени по целия свят работят, за да сведат до минимум количеството високо обогатен уран (ВОУ), който потенциално може да бъде използван за създаване на ядрени оръжия.
За тази цел се изпълняват програми за конверсия (преминаване от ВОУ на НОУ) на изследователските реактори за използване на ниско обогатено гориво, което не създава риск от разпространение на оръжейни материали.
В САЩ те предложиха да се реши този проблем чрез разработването на нов вид гориво.

Много подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/12/28/82165

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари