ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Курската АЕЦ-2 стартира операцията на годината – армиране на фундаментната плоча на реакторното отделение (РО) на първи енергоблок

25.12.2017

В края на седмицата върху положената арматура на долната скара на фундаментната плоча бе монтиран първият армиран блок (модул) с маса 16 тона.
Общо във фундаментната плоча на зданието на РО ще бъдат монтирани 105 армирани блока с обща маса над 1600 тона.

 

Това ще позволи през първата половина на 2018 г. да започне да се полага първият бетон в основната плоча на реакторната сграда на 1-вия енергоблок.

Според губернатора Александър Михайлов за Курска област е голяма чест да бъде една от първите в света, които изграждат и въвеждат в експлоатация атомни електроцентрали с новото поколение реактори ВВЭР-ТОИ

„Настоящото събитие стана възможно благодарение на подкрепата на руския президент и на ръководството на Росатом.
Изграждането на заместващата Курска АЕЦ-2 с енергоблокове, които отговарят на съвременните световни стандарти за безопасност, отваря до края на 21-ви век перспективите за развитие, с каквито не всеки регион в Русия разполага“, подчерта директорът на Курската АЕЦ Вячеслав Федюкин.

Изграждането на първото в страната ни електроцентрала с ВВЭР-ТОИ е пример за присъщата способност на ядрената енергетика – да бъде начело на развитието на научните и технологичните иновации.
Енергоблоковете от новия модел ВВЭР-ТОИ са най-модерната разработка, короната на научното и техническото мислене на нашата ядрена промишленост“, продължи той.

За справка

АЕЦ „Курск-2″ е заместваща за изведените от експлоатация мощности на сегашната действаща Курска атомна електроцентрала.
Пускането в експлоатация на първите два енергийни блока на Курската АЕЦ-2 с новия тип реактор
ВВЭР-ТОИ се предвижда да се синхронизира с извеждането от експлоатация на блокове 1 и 2 на действащата атомна електроцентрала. В съответствие с графика в края на 2022 година е планирано физическото пускане на блок № 1 на Курската АЕЦ-2, а на блок № 2 в края на 2023 година.

ВВЭР-ТОИ (типов оптимизиран и информатизиран енергоблок по технологията ВВЭР) отговаря на съвременните руски и международни изисквания за безопасност, има по-дълъг експлоатационен живот и по-голяма инсталирана мощност в сравнение с реакторите на действащата АЕЦ.
Генерален проектант и генерален изпълнител –
АО ИК «АСЭ».

Подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-166730?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

One Response to На Курската АЕЦ-2 стартира операцията на годината – армиране на фундаментната плоча на реакторното отделение (РО) на първи енергоблок

  1. Красимир Христов on 09.01.2018 at 23:22

    Много богат фоторепортаж за технологията на подготовката на площадката и залагането на арматурата във фундамента на ядрения остров на първи блок ще намерите на: https://sdelanounas.ru/blogs/102565/ .
    Там ще видите и паметния знак – първата съединителна муфа заложена в арматурата с гравирано послание.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари