ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Балтийските страни могат да се надяват на помощ от ЕС при синхронизирането на енергийните системи

25.12.2017

Страните от Балтийския регион могат да се надяват, че ЕС ще съдейства за обединяване на енергийните им системи със Западна Европа в рамките на текущия и следващия многогодишен бюджет на ЕС, ако решението за присъединяване към ENSTO-E бъде взето до средата на следващата година, каза ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Литва Арнолдас Пранкявичус.

 

„Синхронизирането на електрическите мрежи с континентална Европа е важен приоритет за Европейската комисия“, заяви лично председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, както в разговорите с лидерите на балтийските страни, особено с литовския президент Далия Грибаускайте, така и с колегите в комисията“, заяви Пранкявичус.

Според него състоялата се миналия понеделник среща на Европейската комисия, която се състоя в Брюксел в понеделник, е „пробив“ – възможно беше да се постигне принципно споразумение между енергийните министри на трите балтийски страни и Полша, че ще бъде взето политическо решение до юни следващата година, за да се хване „финансовият влак“ за гарантиране помощта на ЕС за този проект. “

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че това е важен въпрос за цяла Европа, тъй като допринася за евентуалното създаване на енергиен съюз, свързващ енергийните системи на цяла Европа, а за балтийските държави това символизира окончателната им интеграция в ЕС.
Те вече са членове на еврозоната и Шенгенското пространство, но енергийно, са все още е отчасти зависи от изток, това е неприемливо и опасно за независимостта на тези страни. Според ръководителя на Европейската комисия, това решение ще се превърне в истински символ на единството на Европа.

Според Пранкявичус все още няма конкретни изчисления, но няма съмнение, че ЕС ще може да финансира проекта за сметка на така наречения механизъм на европейските инфраструктурни мрежи (Connecting Europe Facility).
„Въпросът ще бъде изяснен, когато се избере синхронизационният сценарий, тъй като и размерът на финансирането, и възможността за съфинансиране от ЕС, зависят от него“, каза Пранкявичус.
„От ноември този проект е в списъка на приоритетните проекти на ЕС, естествено е, че той може заслужено да се надява на помощ от ЕС“, добави той.

„Ако до юни бъде взето политическо решение за завършване на проекта до 2025 година, това означава, че проектът ще бъде финансиран в рамките на този и следващия финансоваи периоди.
Много важно е да се вземе това решение възможно най-скоро, за да се възползват от средствата на разположение дори и в този финансов период. Това е възможно „, заяви представителят на Европейската комисия.

Източник: http://www.grani.lv/latvia/90566-baltiyskie-strany-mogut-nadeyatsya-na-pomosch-es-v-sinhronizacii-lep.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари