ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Главният изпълнителен директор на Horizon казва, че моделът за финанасиране на АЕЦ “Hinkley Point C” е еднократен

23.12.2017

 

Дънкан Хоторн, главен изпълнителен директор на Horizon Nuclear Power заяви, че се формира консенсус между правителството и индустрията, че моделът за финансиране на британската „Хинкли Пойнт Си“, който включва френската EDF и китайския й партньор CGN, които покриват цялата стойност на изграждането на централата, няма да бъде повторен.

 

Това става ясно от коментарите му пред „Файненшъл таймс“. Horizon е британската дъщерна компания на Hitachi-GE, която бе информирана от регулаторите миналата седмица, че успешно е преминала процеса на Общата оценка на дизайна (GDA) за британския реактор ABWR.

Horizon планира да построи два енергоблока с ABWR на остров Ангълси и да ги пусне в експлоатация около 2025 година.

Дизайнът на британския реактор EPR на Areva/EDF получи одобрение през декември 2012 г.
Финалните споразумения, предвиждащи изграждането на два реактора EPR в АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, бяха подписани между британското правителство, EDF и CGN през септември миналата година. Те включват т.нар. договор за разлика (CfD) – гарантирана цена на електроенергията, произвеждана от АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, която гарантира, че централата ще получава 92.50 лири за мегаватчас през първите 35 години от работата си.

В статията на „Файненшъл таймс“ се отбелязва, че между Horizon и министерството на финансите на Великобритания се провеждат разговори за алтернативни финансови структури.
Сред опциите са възможност британското и японското правителство да осигурят основния капитал или да „използват финансовите си мускули“, за да подпомогнат намаляването на разходите по финансиране на дълга.

Вестникът цитира доклад от Комисия по публичните разходи, в който миналия месец се обвиняват министрите за „сериозни стратегически грешки“ при даването на EDF на договора, който „се предвижда да струва на потребителите 30 милиарда лири над пазарните цени на електроенергията от АЕЦ „ Hinkley Point C “ за 35 години“.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/C-Horizon-CEO-says-Hinkley-deal-is-a-one-off-20121701.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари