ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Синхронизацията на енергийните системи на страните от Прибалтика с ENSTO-E е на дневен ред

22.12.2017

Европейската комисия и балтийските страни се договориха до май на следващата година да намерят решение за прекъсването на връзката с руската енергийна система и последващо включване с европейската мрежа – ENSTO-E, съобщава “Sputnik Lithuania”.

 

 

Политическото решение

В Брюксел се срещнаха заместник-председателят на Европейската комисия за енергиен съюз Марош Шефович, европейският комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Каниете и министрите на енергетиката на Литва, Латвия, Естония и Полша.
Те се споразумяха за по-нататъшни действия и търсене на най-добрите решения за отцепването на балтийските държави от руската енергийна система.

Прессекретарят на Европейската комисия Маргаритис Скиас подчерта, че присъединяването на този регион към електрическата мрежа на ЕС през Полша ще увеличи сигурността на Европейския съюз.
В доклада на Европейската комисия се казва, че те „предоставят политическа подкрепа на желанието на балтийските страни да спечелят независимост по въпроса за сигурността на електроснабдяването“.

Руската реакция

На свой ред руската страна планира да предприеме всички мерки за изключване на балтийските държави от общата енергийна система през първата половина на 2018 година.
Това обясни ръководителят на Россети Павел Ливински на среща с руския президент Владимир Путин.
Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак отбеляза, че в района на Калининград вече се изграждат съоръжения, които ще гарантират енергийната сигурност на региона.

Мераци и възможности

По-рано Литва, Латвия и Естония обявиха желанието си да напуснат енергийния пръстен на BRELL (Беларус, Русия, Естония, Литва, Латвия), за да „спечелят независимост от руските енергийни доставки“.

Според меморандума, изготвен от балтийските държави и Европейската комисия, синхронизирането на техните енергийни мрежи с Европейския съюз ще бъде осъществено до 2025 година.

Връзката на Литва, Латвия и Естония към мрежите на ЕС ще премине през Полша. За тази цел ще бъде изграден допълнителен електропровод, чиято цена ще бъде 190 милиона евро.

Според министъра на външните работи на Естония понастоящем в сътрудничество с Европейската комисия и страните от ЕС се провеждат проучвания за разработването на най-подходящото техническо решение.
„Когато то бъде разработено, ние предварително ще уведомим нашите руски и беларуски колеги“, казва Свен Миксер.

Подробности на: https://eadaily.com/ru/news/2017/12/20/pribaltika-reshit-vopros-sinhronizacii-energosetey-s-es-k-mayu

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари