ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бордът на директорите на EDF одобри сделката за закупуване на 75,5% от AREVA NP

24.12.2017

Бордът на директорите на френската EDF е дал окончателното си съгласие за придобиването на 75,5% от акциите на Areva NP до края на годината.

 

 

Areva NP е подразделение на Areva за разработване и строителство на ядрени реактори.

Според осведомени източници, въпреки първоначалното намерение, Areva няма да запази за себе си 15% дял в бившето си реакторно подразделение заради възражение от страна на Европейската комисия.

По-рано бе съобщено, че японската Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ще купи 19,5% от акциите на Areva NP, а френската компания Assystem ще придобие 5%.

Според споразумение от 2016 г. EDF се съгласи за закупи между 51-75% от Areva NP, оценена на 2,5 милиарда евро за 100% капитал.

Придобиването на Areva NP от EDF е част от осъществяваната под контрола на държавата операция по спасяването на Areva.
Проблемите със строителството на АЕЦ, неудачната инвестиция в африкански уранодобиващ проект и липсата на поръчки след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“, доведоха до загуби за Areva в продължение на години.

Подробности на: https://www.reuters.com/article/edf-areva/update-1-edf-board-approves-buying-75-5-percent-of-areva-np-by-end-2017-sources-idUSL8N1OF2S1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари