ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената и възобновяемата енергия ще помогнат на Франция за намаляване емисиите на CO2 , казва Емануел Макрон

20.12.2017

Френският президент Емануел Макрон заяви, че няма да следва примера на Германия за отказ от атомната енергия във Франция, защото негов приоритет е да намали въглеродните емисии и да затвори замърсяващото производство, свързано с употреба на въглища.

 

 

„Изобщо не издигам в култ ядрената енергия. Но мисля, че всеки трябва да избере битката си. Моят приоритет във Франция, Европа и в международен план са емисиите на CO2 и глобалното затопляне“, заяви Макрон в интервю за телевизия France 2.

Възобновяемите енергийни източници имат много малък дял в електропроизводството на Франция, което е доминирано от ядрената енергетика – 75%.

39-годишният френски президент, който иска да изкове силни връзки с германския канцлер Ангела Меркел, не показва ентусиазъм относно нейното решение за отказ от ядрената енергия, което е един от основните моменти в политиката й.

„Какво направиха германците, когато спряха всичките си атомни електроцентрали отведнъж?“, попита Макрон. „Те развиха много възобновяеми източници, но и широко възобновиха въглищата и термалните източници. Те влошиха своя CO2 отпечатък, което не е добре за планетата. Така че, аз няма да направя така“.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-france-macron-nuclear/nuclear-renewables-to-help-french-co2-reduction-goals-macron-says-idUSKBN1EB0TZ

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари