ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„БРЕКЗАТОМ“ – Излизането на Великобритания от Евратом вещае несигурност в ядрената и енергетика

16.12.2017

Британската ядрена индустрия се сблъсква с голяма доза несигурност заради съобщението на правителството, че страната ще се оттегли от Евратом (Европейската общност за атомна енергия), която управлява ядрения сектор в ЕС.
Евратом е „стълб“ в законовата рамка за производството на атомна енергия в ЕС и придвижването на атомни материали.
Излизането на Великобритания от споразумението или „Брекзатом“ ще рискува сериозно разклащане на ядрения й сектор. Съобщава Platts.

„Брекзатом“ може да има дълбоки последици за енергийния пазар. Ако не се подпише последващо споразумение преди напускането на Великобритания от Евратом през март 2019 г., значителна част от британските АЕЦ могат да спрат, тъй като уранът за производство на ядреното гориво, което захранва централите, няма да бъде допуснат в страната. В допълнение, придвижването на части и оборудване за модернизиране на настоящите АЕЦ и за изграждането на нови централи като АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, също ще бъде забранено.

Тъй като март 2019 г. наближава, британската ядрена индустрия все повече се безпокои, че ще плати цената за това, което някои в сектора наричат „твърде разпалената интерпретация на правителството на вота от референдума“, се казва в публикация на Platts.

Източник: https://www.platts.com/videos/2017/december/121217-snapshot-brexatom-nuclear

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари