ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Втори енергоблок на Нововоронежската АЕЦ-2 започна етапът на промивка на системите при отворен реактор

14.12.2017

На 10 декември в реакторното отделение на строящия се Втори енергоблок на Нововоронежската АЕЦ 2 (НВАЕЦ 2) специалистите започнаха един от най-важните процеси – промивка на активните и пасивните системи на безопасност при отворен реактор.
Генерален проектант на блока е АО „Атоменергопроект“, а основен изпълнител – Групата компании ASE.

 

„Процесът на промивката при отворен реактор означава завършване на топломонтажните дейности в реакторното отделение и е начало за подготовката към етапа на хидравличните изпитания и циркулационната промивка на първи контур на реактора на енергоблока“, отбеляза вицепрезидентът на АО ИК „АСЕ“ Олег Шперле. „Промивката се извършва с цел проверка на проходимостта на тръбопроводите, съединяващото оборудването на първи контур и следмонтажното им изчистване от възможни механични примеси“.

 

Процедурата се провежда съответно графика и ще трае 25 денонощия. В процеса са задействани 19 технологични системи, свързани с първи контур.

Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 е с реактор тип ВВЕР-1200 и с мощност 1200 МВт. Той бе предаден в промишлена експлоатация през февруари 2017 г. НВАЕЦ 2 е от поколение „3 плюс“ и напълно отговаря на международните стандарти за безопасност и на постфукушимските изисквания.

През 2017 г. новият руски енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 бе определен сред трите най-добри АЕЦ в света в класация на влиятелното американско списание POWER.

Източник: ASE

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари