ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Египет подписаха актове за встъпване в сила на договорите за изграждане на АЕЦ “Дабаа”

13.12.2017

В Кайро генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и министърът на енергетиката и възобновяемите енергийни източници на Египет Мохамед Шакер подписаха Актове за встъпване с сила на търговските договори за изграждане на АЕЦ „Дабаа“.

 

Тържественото подписване се състоя в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

„Росатом“ ще построи АЕЦ „Дабаа“ в областта Матрух, на брега на Средиземно море, с четири енергоблока с ВВЕР-1200 и ще доставя руско ядрено гориво за целия жизнен цикъл на централата. „Росатом“ ще обучи персонала и ще окаже на египетските си партньори подкрепа при експлоатацията и обслужването на АЕЦ „Дабаа“ в продължение на първите 10 години от работа на централата. В рамките на още едно споразумение руската страна ще построи специално хранилище и ще достави контейнери за съхранение на отработеното ядрено гориво.

Първият енергоблок на АЕЦ „Дабаа“ ще бъде въведен в експлоатация през 2026 г.

 

„Подписаните договори са рекордна сделка в историята на световната ядрена индустрия. Това е и най-голямото експортно споразумение, несвързано със суровини, за цялата история на Русия.
Ние ще предложим на нашите египетски партньори уникално комплексно споразумение, което обхваща целия жизнен цикъл на АЕЦ, т.е. 70-80 години. Днес „Росатом“ е единствената компания в света, която е способна да предостави на поръчителя пълен комплекс от услуги в областта на мирния атом“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Изграждането на АЕЦ „Дабаа“ ще даде тласък за по-нататъшното промишлено развитие и на Египет – в процеса на строителството ще бъдат задействани десетки египетски компании. При строителството на Първи енергоблок на египетската АЕЦ нивото на локализация ще бъде не по-малко от 20%. При изграждането на следващите енергоблокове този процент ще се увеличи.

АЕЦ „Дабаа“ е с реакторна установка с мощност 1200 Мвт от най-съвременно поколение „3 плюс“. Тя съответства на всички постфукушимски изисквания на МААЕ и вече има реализирани референтни енергоблокове в Русия от това поколение.

Източник: http://www.rosatom.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари