ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – EDF диверсифицира генериращите си мощности

23.04.2012

В началото на месеца беше съобщено за завършване на конкурса за построяване на три офшорни (крайбрежни) вятърни електроцентрали във Франция. Ветропарковете Saint-Nazaire, Courseulles-sur-Mer и Fécamp ще имат общо инсталирани мощности от 1500 MW, което превишава мощността на всеки френски ядрен енергоблок в експлоатация. Оборудването за перките ще се произвежда във Франция.

Важно е да се отбележи, че консорциумът спечелил конкурса се оглавява от подразделението EDF «Нова енергетика» (EDF Energies Nouvelles). За разлика от руската ОАО «Росэнергоатом», която владее изключително атомни електроцентрали, френският енергиен гигант EDF освен атомни генерации притежава и други типове електроцентрали. Концернът EDF има намерение да увеличава производството на електроенергия от  възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това ще му позволи да минимизира загубите ако правителството се насочи към намаляване на зависимостта от ядрената енергетика.

Коментирайки съобщението, главният изпълнителен директор на EDF Анри Прольо (Henri Proglio) казва: “Този успех е начало на ново индустриално развитие на Франция със създаването на около 7500 работни места в производството на турбини, мачти, за съоръжаването и обслужването на ветропарковете”.

Според прес-съобщението на EDF “Тези програми за офшорна вятърна енергетика дават уникална възможност на Франция да възроди някои региони, създавайки свободна от парникови газове енергийна промишленост.”

Източник: http://www.bellona.ru/articles_ru/articles_2012/Penly

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари