ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България е на 43 място по качество на енергийната система сред 125 държави – данни на “Световния енергиен съвет”

09.12.2017

 Дания има най-добрата енергийна система сред всички страни по света, а България заема 43-то място в класацията, след Малайзия и Кувейт, но преди Русия и Колумбия.
Това се посочва в данните на „Индекса на енергийната трилема“ за 2017 година, съставен от Световния съвет по енергетика.

 

 Индексът оценява усилията на 125 страни, като се взема предвид способността им да осигурят устойчивост на енергийната система по три показателя: „Енергийна сигурност“ (данни за ефективна организация на доставките на първична енергия от местни и чуждестранни източници на надеждността и способността на доставчиците на енергия да отговорят на настоящото и бъдещото търсене), „достъпност на енергията” (повсеместно наличие и финансова достъпност), „екологична устойчивост“ (измерване на цялостната ефективност при постигането на устойчив микс от политики и баланс, подчертава колко добре страната управлява компромисите).

Тази година Дания отново спечели първото място, пред Швеция, Швейцария, Холандия и Великобритания. Тя заема първо място в областта на енергийната сигурност, 12-то по отношение на наличността на енергия и четвърто по отношение на екологичната устойчивост.

 

Последното място в рейтинга принадлежи на Нигер. Над него са Бенин, Танзания, Чад, Конго и Зимбабве. Финландия е на 11-о място, Исландия – 14-то, САЩ – 15-то, Ирландия – 20-то, Канада – 21-во, Япония – 30-то, Австралия – 33-то, Република Корея – 39-то , Русия – 44-то, Армения – 52-ро място.

За справка

Световният съвет по енергетика е най-голямата международна енергийна организация с нестопанска цел. Тя е акредитиран към ООН орган, занимаващ се с проблемите на енергетиката, както е и най-голямата безпристрастна общност, която включва повече от 3000 публични и частни организации от почти 100 страни по света. Основната мисия на тази организация е да насърчава устойчивото снабдяване и използване на енергията в полза на всички хора.

Източник: https://www.worldenergy.org/wp-content/uploads/2017/04/1.-World-Energy-Issues-Monitor-2017-Full-Report.pdf
Подробности на: https://www.worldenergy.org/wp-content/uploads/2017/11/Energy-Trilemma-Index-2017-Report.pdf

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари