ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” ще построи хранилище за ОЯГ в Египет

29.12.2017

Предприятието на руската корпорация „Росатом“ – АО „Федерален център за ядрена и радиационна безопасност“ (ФЦЯРБ), сключи договор за строителството на хранилище за отработено ядрено гориво в Египет за бъдещата АЕЦ „Дабаа“.
Това съобщи директорът за държавната политика в областта на радиоактивните отпадъци на „Росатом“ Олег Крюков.

 

„Хранилището ще има контейнери с двойно предназначение (транспортно-опаковъчни), които бяха разработени по поръчка на ФЦЯРБ“, заяви Крюков.

Специалистите отбелязват, че този вид контейнери, предназначени както за транспортиране, така и за съхранение на отработено ядрено гориво, ще бъдат необходими за чуждестранни проекти на „Росатом“ за строителството на АЕЦ, при които поръчителите все още не са изградили стратегия за третиране на отработено ядрено гориво.
В страни като Египет ще е необходима площадка за складиране на контейнерите. От тях после ще се формира партида за изпращане в Русия до предприятие за преработване на ОЯГ.

През септември тази година ФЦЯРБ, заедно с други предприятия на „Росатом“, завърши тестовете по транспортиране на ОЯГ от реактор ВВЕР-1000 в контейнери от ново поколение ТУК-141О. Тези контейнери могат да се използват за транспортиране и съхраняване на отработено ядрено гориво от реакторите ВВЕР-1200, които ще бъдат експлоатирани в АЕЦ „Дабаа“.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/12/05/81454

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари