ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Правителството на Обединеното кралство да предостави финансиране за мини атомни електроцентрали

07.12.2017

Очаква се до 100 милиона лири да бъдат отпуснати от британското правителство, за да може Великобритания да заеме водеща роля в технологията на малките модулни реактори, които да осигурят нов източник на чиста енергия за страната.

 

Ролс-Ройс и водещи американски и китайски компании лобират и чакат подкрепа от кабинета, след като бившият министър на финансите Джордж Озборн обеща преди две години финансиране в рамките на 250 милиона лири.

Очаква се министърът на енергетиката Ричард Харингтон да оповести подкрепата на кабинета за технологията в четвъртък, според източници на „Гардиън“. Вероятно финансирането ще бъде в рамките на до 100 милиона лири.

Малките модулни реактори могат да осигурят една десета от електроенергията от конвенционалните АЕЦ като АЕЦ „Hinkley Point C“, която в момента се строи.
Но, според застъпниците на технологията, малките модулни реактори ще бъдат по-евтин и бърз начин за производство на нисковъглеровна електроенергия за нуждите на Великобритания.

Много подробности на: https://www.theguardian.com/business/2017/dec/03/mini-nuclear-power-stations-uk-government-funding

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари