ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Два нови енергийни блокa – №1 на Ленинградската АЕЦ 2 и № 4 на Ростовската АЕЦ са готови за започване на пусковите операции

06.12.2017

Началото на декември бе отбелязано за електроенергийното подразделение на “Росатом” с две значими събития.
Комисия на Федералната служба за екологичен, технологичен и ядрен надзор („Ротехнадзор“) издаде лицензия за експлоатация на ядрени съоръжения едновременно с 2 нови енергоблока – №1 на Ленинградската АЕЦ и № 4 на Ростовската АЕЦ, потвърждавайки по този начин готовността им за физпуск (зареждане с ядрено гориво) още през декември тази година.

Получаването на лицензия от Ростехнадзор означава, че двата енергоблока са напълно готови за въвеждане в експлоатация: изграждането, строително-монтажните и пусково-наладъчните работи, изпитанията на оборудването и технологичните системи са извършени качествено и в количество, необходимо за стартиране на физическия пуск.

Главният инженер на Ростовската АЕЦ Андрей Горбунов, обяснявайки същността на предстоящите операции, заяви: „Програмата на физическия пуск е предназначена за 25 дни. Програмата включва зареждането на ядрено гориво в активната зона на реактора под формата на 163 горивни касети и извеждане на реактора до минимално контролируемо ниво на мощност с всички необходими измервания.
По време на физическия се определят характеристиките на активната зона, необходими при експлоатацията на реактора“. След завършването на етапа на физическия пуск на двата енергоблока –започва решаващият етап от пусковите операции – енергийният пуск.

Още много подробности на: https://sdelanounas.ru/blogs/101247/

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари