ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Коефициентът на полезно действие на прозоречните стъкла със слънчеви батерии надмина 11%

10.12.2017

Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL) отдавна работи, за да създаде ефективен прототип на прозорци със стъкла, играещи ролята на слънчеви клетки. Тези прозорци имат двойна цел. Първо, те намаляват стайната температура, защото степента на тяхната прозрачност може да се променя. На второ място, те генерират електроенергия.

 

И колкото по-ниска е прозрачността на такова стъкло, толкова повече енергия произвеждат такива прозорци. Сега ефективността на „слънчевите прозорци“ е 11.3%. Фотоклетките са направени от любимия материал на много лаборатории – перовскит.

Създателите са изчислили, че техните прозорци позволяват на фирми, чиито сгради са оборудвани с тази новост, за да спестят от електроенергията за охлаждането им.
Между другото, обикновено за вентилация, охлаждане или отопление се изразходват около 80% от бюджета, определен за разходите за електроенергия.
Ако се използва тази разработка, може значително да се намалят разходите (въпреки че разработчиците все още не са изчислили, с колко).

Още много технологични и технически подробности на: http://www.nanonewsnet.ru/news/2017/kpd-chastichno-prozrachnykh-okon-s-solnechnymi-batareyami-prevysil-11

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари