ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Ледената стена” на АЕЦ “Фукушима-1” не оправдава очакванията

30.11.2017

За изграждането на „ледената стена“ за предотвратяване на радиоактивното замърсяване на подпочвените води в АЕЦ „Фукушима“ бяха отделени 309 милиона долара.
Но изграждането изглежда не оправдава очакванията. В частност се оказва, че стената не се справя със силните дъждове, предизвикани от тайфуните.

 

Намаляването на обема на радиоактивната вода е много важно за продължаването на отстраняването на разтопеното гориво от реакторите на АЕЦ „Фукушима“ за извеждането от експлоатация на централата.

Общата дължина на подземната „ледена стена“ е около 1500 метра и тя огражда реакторните и турбинните сгради на четирите енергоблока. Тя се състои от тръбопроводи, достигащи дълбочина до 30 метра, разположени с интервал от един метър.

Замразяването на последния участък на стената с помощта на течащата по тръбопроводите течност с температура минус 30 градуса започна на 22 август. Но официални лица от оператора на централата TEPCO на 22 ноември не можаха да дадат действителна оценка дали съоръжението работи така, както бе планирано.

http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201711260031.html

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари