ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


MAAE: концентрациите на рутений-106 в Европа на са опасни за човека

26.11.2017

 Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) вярва, че концентрациите на рутений-106, фиксирани в атмосферата на Европа, не представляват заплаха за човешкото здраве. Това съобщи в четвъртък генералният директор на МААЕ Юкиа Амано.

„Искам да ви уверя, че нивото на концентрация на рутений-106, дори и при най-високите измерени стойности, не уврежда човешкото здраве. Запитванията и проучванията бяха проведени на доброволна основа „, каза Амано на пресконференция в МААЕ.
Генералният директор също така заяви, че МААЕ поиска от 43 европейски държави да предоставят информация за възможните причини за изпускането на рутений-106 в атмосферата, но нито една от страните не е докладвала за някакви инциденти.

„През октомври започнахме да получаваме информация за концентрациите на рутений-106 от няколко европейски страни. Помолихме 43 европейски държави да измерват концентрацията на рутений-106 и дали в тях възникват събития, които биха могли да причинят това явление. В отговор получихме измервания от тези страни и никой от тях не съобщи причини, които биха могли да доведат до това изхвърляне в атмосферата „, каза Амано на пресконференция в МААЕ.

Амано добави, че след отчета на Росгидромет за повишено съдържание на радиоизотопа рутений-106, МААЕ поиска подробна информация, „но ни бе  препоръчно да се запознаем с изявлението на Росатом“.
В същото време „Казахстан не беше една от европейските страни, към които се обърнахме, но също така и там не знаят за някакви събития, които биха причинили освобождаването на изотопа“, обобщи генералният директор на МААЕ.

За справка

Рутений-106 е изкуствен елемент, получен в резултат на делене на ядрени материали (Уран, торий или плутоний) при верижна реакция.
Използва се в онкологията за лъчева терапия, а също намира приложение при горивните елементи за производство на електроенергия в някой малки спътници на Земята.

Източник: https://news.tut.by/world/570158.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари