ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – Нови изпитания на шести енергоблок на 104%

24.11.2017

На 22 ноември сутринта след 08:00 часа забелязах, че електрическата мощност на шести енергоблок устойчиво започна плавно да се увеличава.
Към обяд тя достигна 1060 MW, което би трябвало да съответства на топлинна мощност на реакторната установка (РУ) около 3120 MW или на 104% от номиналната (3000 MW) и се задържа на това ниво.

 

Понеже съм добре запознат от опита на други централи с енергоблокове ВВЕР-1000 при излизането им на 104% топлинна мощност на РУ реших, че за читателите на AtomInfo.Bg ще бъде интересно – какво следва от тук нататък?
Затова се обърнах с молба за информация към отдел “Информационно осигуряване” на АЕЦ “Козлодуй”.
За по-малко от 24 часа получих следния отговор:

Уважаеми господин Христов,
В отговор на Вашето запитване относно предстоящи изпитания, свързани с повишаването на мощността на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, Ви предоставяме следната информация:

След успешното изпълнение на динамичните изпитания на шести блок, проведени на 18 и 19 ноември, в 12:00 часа на 22.11.2017 г. мощността на реактора на блока бе повишена до 104%.
Предстои провеждане на сепарационни изпитания на парогенераторите с цел потвърждаване на регламентираните параметри на парата, както и осъществяване на програма за управление и оптимизиране на водохимичния режим на първи и втори контур на енергоблока.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари