ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“: България е под външен натиск заради „Белене“

21.04.2012

Работата по проекта приличала на тази по иранската АЕЦ „Бушер”, твърди зам.-шефът на руската държавна корпорация Кирил Комаров.

Проектът „Белене” донякъде приличал на „Бушер”, защото „очевидно“ на България й се оказвал външен натиск. Такава теза изрази зам.-генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Кирил Комаров в интервю за агенция „Финмаркет“ преди дни. Той обаче не поясни какъв „натиск“ точно има предвид – дали геополитическия курс на България като член на ЕС и НАТО, дали времевата зависимост от очакваните резултати на стрестестовете, наредени от Еврокомисията.

„Германската RWE се оттегли от проекта, ние сме готови да работим с НЕК при условия, каквито вече няма да предложим“, бяха думите на Комаров в отговор на въпроса толкова ли е нужно на Русия да продължи участието си в проекта „Белене”. Според Комаров руската страна продължава преговорите и се отнася „с разбиране“ към желанието на българската страна за детайлизиране на всички предложени от руска страна условия, поради което се подписват допълнителни споразумения. „Поредното, продължаващо преговорния процес до 31 март 2012 г., току що бе подписано. Но за нас е важно и тук да покажем, че не захвърляме проектите си на средата на пътя“, казва Комаров.

Според него „Белене“ би могъл да стане втори успешен проект след иранската АЕЦ „Бушер” – „уникален и много сложен проект не само от техническа, но и от политическа гледна точка“. „И все пак той е реализиран и електричеството от него вече постъпва в националната електрическа мрежа на Иран. За нас бе принципно важно да покажем на всички наши партньори по света, че Русия изпълнява своите задължения и в условията на дипломатически натиск, и с оттегляне от проекта на участниците от трети държави, и при такива искания на възложителя, които нямат световен прецедент, например интегриране на оборудване от един проект в съвършено друг“, каза Комаров, развивайкли тезата си за връзка между проектите „Бушер“ и „Белене“.

Според него офертата на руската страна е „уникална“. „Ние, в съответствие с желанията на българския премиер Бойко Борисов, привлякохме чуждестранни инвеститори – финландската компания „Фортум” и френската „Алтран технолоджис” – за участие в проектната компания за АЕЦ „Белене”. 51% от тази компания по настояване на българската страна ще принадлежат на българския възложител – НЕК“, обясни Комаров. Той преповтори тезата, че руската страна все още е готова да  кредитира проектната компания със сумата за изпълнение на т.нар. EPC-контракт (инженеринг, доставка и строителство), ако такъв бъде подписан. „А връщането на кредита се предвижда от приходите на проектната компания, тоест от печалбата от продажбата на електроенергия от вече работещата централа“, твърди Комаров.

Той потвърди заканата на шефа си – Сергей Кириенко , че готовото оборудване, ще се пренасочи към други проекти, ако София се откаже от „Белене“. „Разбира се. Това, което българската страна вече е платила, ще чака своя момент, а което е произведено, но не бъде платено, ще бъде преразпределено, това е просто нужда от ефективност“, казва Комаров. Според него не само „Росатом“, но и френските („Алтрам“) и финландските („Фортум“) партньори са имали планове за развитие и „затова преговорите не могат да продължават до безкрай“. „Днешната ситуация в света, нашите възможности и ресурси ни позволяват да реализираме проекта при предлаганите условия. Но ситуацията се мени бързо и бихме искали да не изпускаме тази възможност“, обясни топ мениджърът.

Източник: http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/1022709068

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари