ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В АЕЦ „Козлодуй” стартира първият етап от подготовката за продължаване срока на експлоатация на пети и шести енергоблокове

20.04.2012

В АЕЦ „Козлодуй” стартира първият етап от подготовката за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести енергоблокове на централата с до 20 години. За това информира на среща с министър–председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов.

Между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и Консорциум ОАД „Концерн Росенергоатом” (Русия) – EDF (Франция) е сключен договор за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока.

В съответствие с условията на издадените от Агенцията за ядрено регулиране лицензи на пети и шести блок, за продължаване на експлоатацията след изтичане на проектния срок на основното оборудване на реакторните инсталации, АЕЦ „Козлодуй” трябва да изготви и изпълни Програма за подготовка на блоковете за продължаване на срока на експлоатация. Програмата ще бъде изготвена на базата на резултатите от направеното комплексно обследване. Следващият етап ще обхване изпълнението на мероприятията, включени в Програмата, след което АЕЦ „Козлодуй” ще може да подаде пред АЯР заявление за нови лицензи за експлоатация на пети и шести блок.

Ескплоатационните срокове на двата блока изтичат съответно през 2017-та и 2019-та година.

Допълнителна информация по темата ще бъде изнесена на пресконференция в АЕЦ „Козлодуй” на 21 април 2012 г., събота.

 

Източник: Министерски съвет на Република България

За представителите на медиите, които ще участват в пресконференцията на 21.04.2012 г., събота, от 12 часа в Информационния център на АЕЦ  “Козлодуй”, е организиран транспорт от София до атомната централа и обратно. Автобусът тръгва в 9 часа от паркинга на стадион “В. Левски”. За да бъдете допуснати до площадката на АЕЦ “Козлодуй” е необходимо да носите лична карта.

Допълнителна информация можете да получите от отдел “Връзки с обществеността” при АЕЦ “Козлодуй” на тел. 0973 7-21-00, 0973 7-35-34.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари