ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Отказва ли се Литва от ядрената енергетика?

14.11.2017

Корпорацията Hitachi напусна Литва – няма да строи Висагинската АЕЦ
Японците са разочаровани от възможностите за инвестиране в Прибалтика
 Японската компания Hitachi, която щеше да изгради новата Висагинска атомна електроцентрала, закри на 9 ноември представителния си офис в Литва, създаден преди шест години, съобщава литовската агенцията BNS.

 

Регистрираната във Великобритания фирма Hitachi Europe Limited информира Регистъра, че на 12 октомври тя е решила да спре дейността на представителството в Литва.
Но инвестиционната компания Hitachi Visaginas Project Investment,, създадена специално за проекта на Висагинската АЕЦ, все още не е изтеглена от регистъра.

Hitachi беше управляващият партньор на стратегическия инвеститор в атомната електроцентрала – японско-американската компания Hitachi-GE Nuclear Energy.

Бъдещето е неясно

Проектът на Висагинската АЕЦ не е официално спрян, но в обновената Енергийна стратегия, подготвена от Министерството на енергетиката, не се споменава за развитието на ядрената енергетика.
Министърът на енергетиката Zhigimantas Vaiciunas заяви, че ядрената енергетика в Литва няма политически перспективи.

В основните насоки на стратегията от ноември 2016 година бе предложено да се замрази проекта на централата, а беше подчертано, че възможностите за сътрудничество с „Hitachi“ следва да се използват и в други сфери.

През лятото на 2011 година Литва избра Hitachi като стратегически инвеститор във Висагинската АЕЦ, но в консултативен референдум, проведен година по-късно, жителите на страната не подкрепиха проекта.

Подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2343568.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари