ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През декември спират блок №3 на Ровненската АЕЦ за 240 денонощия в подготовка на ПСЕ

25.11.2017

В блок №3 на Ровненската АЕЦ, чийто срок на експлоатация изтича през декември 2017 година, се работи по изпълнението на дейностите по интегрираната (консолидирана) програма за повишаване на безопасността на енергийните мощности на атомните електроцентрали (КСПБ) и програмата за продължаване срока за експлоатация (ПСЕ).

 

Изпълнението на гореспоменатите мероприятия е основното условие за продължаване срока за експлоатация (ПСЕ) на блок №3 на РоАЕЦ.

Въз основа на резултатите от преоценката на безопасността във всеки конкретен случай се определя разумна продължителност извън проектния срок на експлоатация на енергоблоковете на АЕЦ.
Продължаването на срока на експлоатация е призната практика в света и позволява запазването на съществуващото ниво на производство на енергия в Украйна.

РоАЕЦ беше първата в Украйна, която изпълни програмата за ПСЕ на блоковете № 1,2 (ВВЭР-440).
На 10 декември 2010 година Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) даде разрешение за удължаване на живота на блоковете № 1,2 на РоАЕЦ за още 20 години: съответно до 2030-та и 2031 година.

Днес предприятието използва натрупания опит за енергоблок № 3 (ВВЭР-1000). Ежеседмично се извършва анализ на дейностите, планирани по графика на КСПБ и програмата за ПСЕ.
По-специално, от 129-те инженерингови мероприятия 9 са все още на последния етап.

Предприятието е готово за осъществяване на мероприятията от капитален характер по време на ППР на блока, който ще започне от 7 декември 2017 година и ще продължи 240 календарни дни.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-165247?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари