ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Канада вече работят над ядрен реактор от ново поколение

12.11.2017

Новост в технологията: Реакторите могат да бъдат бързо и евтино обслужвани, като се заменят отделни блокове.

 

Канадската комисия за ядрена безопасност (CNSC) одобри проектирането на нов тип ядрен реактор, който работи със стопилка от соли. По този начин властите разрешават изграждането на атомни електроцентрали с нови реактори на територията на Канада.

Реакторът на стопилка от соли е един от видовете реактори за ядрено делене, при които основата на охлаждащата течност е смес от стопени уранови соли, които могат да работят при високи температури, като същевременно остават при ниско налягане. Това намалява механичното напрежение и повишава безопасността и издръжливостта на реактора.

Канадският реактор на компанията Terrestrial Energy е проектиран по модулна схема. Това означава, че реакторите могат да бъдат бързо и евтино обслужвани, като заменят отделни блокове. Като топлоносител се използват различни соли, например флуориди на тория, уран, плутоний и други елементи.

Разрешението, получено от Terrestrial Energy, ще помогне на компанията да привлече клиенти и инвеститори. Поради това търговският проект на новия тип реактор може да започне работа в края на следващото десетилетие.
В допълнение, сега на Terrestrial Energy ще бъде много по-лесно да получи лицензи за изграждане на подобни реактори.

Подробности на: https://telegraf.com.ua/tehnologii/3737936-v-kanade-nachali-rabotu-nad-yadernyim-reaktorom-novogo-pokoleniya.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари