ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Ядрената енергетика си остава основен приходоизточник за ČEZ

09.11.2017

Атомните електроцентрали в Чехия (АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“), благодарение на ниските разходи за гориво, нулевите емисии на СО2 и постоянното производство, се явяват основа на финансова сила на ČEZ.
Това заяви аналитикът на Komerční banka Мирослав Фрайер.

 

Неговите очаквания са, че  до 2020 година ČEZ трябва да намали генерациите на кафяви въглища от 5 до 3,7 GW в страната.
Основното намаляване на производствените мощности се планира заради при немодернизираните централи, които нямат собствени залежи от въглища. Това прогнозира Фрайер.

По думите му, независимо от продължителното спиране на АЕЦ в Чехия през изминалата година, те все пак са произвели около 40% от общия обем електроенергия в страната.
Не е без значение и въпросът за дивидентната политика на ČEZ. „Независимо от намаляването на дивидентите, разпределената печалба при сегашните цени на акциите остава на относително привлекателните 6-8%“, коментира още Фрайер.

В дългосрочна перспектива анализаторите очакват нормализиране на експлоатацията на АЕЦ в Чехия и съкращаване на продължителността на спирането до ниво, необходимо за редовното подменяне на горивото и необходим ремонт.
„Ние предполагаме, че производството на АЕЦ през следващата година ще достигне ниво 30 TWh и ще се задържи на това ниво през следващите 5 години“, отбеляза още Фрайер.

Източник: www.ceskatelevize.cz

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари