ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

08.11.2017

В еуфорията около получаване на лицензията за експлоатация на пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” (http://atominfo.bg/?p=60375 ) съвсем незаслужено бе отминат един важен факт –

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е единственият от енергоблоковете с ВВЭР-1000, на който се реализираха всички дейности по ПСЕ без нито един ден допълнителен престой извън плановите периоди за ПГР.

Началото

За първи път присъствах на пресконференция организирана от АЕЦ “Козлодуй” на 21 април 2012 година, която, струва ми се, остана единствената за последните 10 години. Но това е друга тема.

На 19 април 2012 година бе подписан договор на АЕЦ “Козлодуй” с консорциум от фирмите „Росенергоатом“ /Русия/ и „Електрисите дьо Франс“ /Франция/ е за комплексно изследване на фактическото състояние и за оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на пети и шести енергоблок.

Пресконференцията

Съзнателно пропускам изложението на тогавашния изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”. Който проявява интерес нека сам да го намери и да го прочете. Там присъстваха над 20 медии от национално значение.
Присъстваше целият висш ръководен екип на централата. Трябва да отбележа, че пред г-н Николов нямаше никакви документи (сламки), а всичките му реакции бяха светкавични.

Ще ви разкажа за това, което ме вълнуваше и което считам за полезно да споделя.

След като публикувах прес-съобщението http://atominfo.bg/?p=6055 обмених информация с чуждестранни колеги за организацията на дейностите по продължаване срока за експлоатация на блоковете ВВЕР-1000. Оказа се, че до тогава в Русия ПСЕ е завършено само на пети блок на НВАЕЦ, като блокът е бил спрян за една година без 7 дни. Експлоатационният срок е удължен с 25 години.

В Украйна вече бе спрян първи блок на ЮУАЕЦ за изпълняване на модернизациите съгласно предписанията. Планираният престой за ППР е удължен от 140 на 228 денонощия. Действащата лицензия за експлоатация изтича в края на 2012 година.

Какво попитах г-н Николов

Въпросът ми към изпълнителния директор беше свързан с необходимия ресурс от време за допълнителен престой на блоковете във връзка с реализацията на втория етап от Програмата.

А. Николов: “На пети и шести блок преди Програмата за модернизация, правихме планови годишни ремонти (ПГР) около стотина дни. Имаме и рекорд от 115 дни.

По време на реализацията на Програмата за модернизация, договорът, който беше сключен с изпълнителите Уестингхаус, Сименс, Арева и всичките руски компании обединени под Атомстройекспорт беше, че АЕЦ “Козлодуй” се задължава да обезпечи 90 дневен срок за ПГР на всеки блок поотделно, за да могат да си реализират задачите (мероприятията).

В хода на изпълнението на тази програма, въпреки договорите, ние успяхме да слезем до 70 дни. След като се изпълниха тези договори АЕЦ “Козлодуй” слезе рязко на около 50 дневни ПГР, които продължихме да  оптимизираме и за миналата година без всякакви компромиси с безопасността стигнахме до 37 дни на пети блок и 33 дена на шести блок.

В реализацията на втората част от този етап, това е изпълнението на предписанията от договора, който завчера подписахме, плановете ни са да не се увеличава продължителността на ПГР на блока повече от 45 денонощия. Въпреки, че ще се стараем да са по-малко. Разбира се, на всеки е ясно и лесно може да се сметне какво означава един ден работа на един блок на 1000 MW.”

На уточняващия въпрос на Елена Иванова от вестник Телеграф – „Колко време ще е необходимо за подмяна на оборудването след като бъдат одобрени плановете?“, изпълнителният директор Александър Николов отговори:

“По принцип в света има практики, когато се правят сериозни модернизации, блоковете да бъдат спрени, примерно, за шест месеца и се реализират всичките модернизации. Например това е практика, която доста често се използва в Западна Европа. Даже на една централа в Холандия блокът беше спрян за една година и се реализират ударно всички модернизации.

При нас такава практика няма и ние практически не предвиждаме удължаване на плановия годишен ремонт с цел реализацията на нововъведения над рамките на планирания ремонт, който съгласно бизнес програмата ни е 45 дни.

Това, че ние успяваме да пуснем блока за 35 дни е много добре за нас, просто показваме добра организация, но в бизнес плана за следващите 5 – 7 години са предвидени продължителност по 45 денонощия и нямаме намерение, на тоя етап, тия продължителности да стават по-големи, въпреки тежките модернизации.”

Вместо заключение

Към днешна дата в света няма нито един енергоблок с ВВЭР-1000 на който да е ПСЕ след изтичане на проектния срок за експлоатация без допълнителен престой в рамките на плановите годишни ремонти (ПГР, ППР).
В Украйна е ПСЕ общо на три блока, а още един се спира скоро за тази цел, но никъде не се планира това да стане без допълнителен ресурс от време (престой). В Русия също.

Поздравления за ръководствата на централата и колектива за този успех.

2 Responses to АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

 1. 123 on 08.11.2017 at 6:38

  Може да се подчертае, че паралелно с мероприятията по ПСЕ вървяти мероприятия за повишаване на мощността на 104%!

  • TSO on 08.11.2017 at 9:43

   И ний вървим, вървим натааатък
   И няма край, и няма край на шир и длъж…

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари