ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Китайски компании искат да отпуснат заем за доизграждане на блоковете в Хмелницката АЕЦ и предлагат собствена технология

07.11.2017

«Энергоатом» получи предложение от китайската компания CNNC и от ICBC Bank за финансиране завършване на изграждането на блоковете на Хмелницката АЕЦ.
Китайските компании искат да кредитират изграждането на блокове от ХАЕЦ

 

Националната атомна електрогенерираща компания «Энергоатом» получи предложение от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и от Индустриалната търговска банка на Китай (ICBC) да предостави заеми за финансиране на завършването на изграждането на двата енергийни блокове на Хмелницката АЕЦ.

Това заяви ръководителят на компанията Юрий Недашковски пред журналисти на 3 ноември след представянето на нефинансовия доклад на „Енергоатом“ за 2016 година.

„Представителите на CNNC International пристигнаха в Украйна заедно с представители на една много мощна финансова институция – Индустриалната търговска банка на Китай“. Те предложиха да участват в завършването на трети и четвърти блок на Хмелницката АЕЦ по формулата „1 + 1″.
Това означава, че трети блок ще бъде изграден  с технологията ВВЭР (тип реактор, която в момента се експлоатира в украинските АЕЦ), а четвърти енергоблок се изгражда в съответствие с тяхната технология HPR-1000. Те предлагат 85% финансиране на завършването на двата енергоблока“, каза той.

Според Недашковски китайската страна се интересува от насърчаването на своите технологии в европейските страни.
„Ние считаме този проект за един от алтернативните проекти сред тези, които вече съществуват“, отбеляза ръководителят на „Енергоатом“, припомняйки, че по-рано компанията вече е представила проект за завършване на изграждането на два блока от ХАЕЦ и получаване на кредитно финансиране срещу залог на износа на електроенергия за ЕС по „Енергиен мост Украйна-ЕС“.

Още много подробности на: https://economics.unian.net/energetics/2227694-kitayskie-kompanii-hotyat-kreditovat-stroitelstvo-blokov-haes-i-predlagayut-sobstvennuyu-tehnologiyu.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари