ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Срокът за експлоатация на трети блок на Запорожската АЕЦ е удължен с почти 10 години

05.11.2017

Членовете на Колегията на ГИЯРУ гласуваха за удължаване на живота на трети енергоблок на Запорожската АЕЦ, а един се въздържа. Срокът за експлоатация на енергоблока е удължен до 5 март 2027 година.

 

Заседанието на Колегията беше открито от ръководителя на ГИЯРУ Григорий Плачков: „Удължаването на жизнения цикъл на АЕЦ се осъществява в съответствие с Енергийната стратегия на Украйна до 2035 година, приета неотдавна от Кабинета на министрите на Украйна.
Искам да отбележа, че Украйна има положителен опит в тази област.
Срокът на експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Ровно“, енергоблоковете № 1 и № 2 на Южно-украинската АЕЦ, както и блокове № 1 и № 2 на Запорожската АЕЦ са продължени“.

Според ръководителя на ведомството, процедурата, с която се удължава експлоатационният живот на ядрените съоръжения, е в пълно съответствие с изискванията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и не се различава от световната практика.
По-специално, това се потвърждава от заключенията получени от украинската делегация след представянето на Националния доклад за ядрената безопасност на Украйна в рамките на Седмата среща, като се вземат предвид конвенциите за ядрена безопасност.

Подробности за процедурата, която се различава от нашата, на: http://www.energoatom.kiev.ua/ru/press/nngc/53140-kollegiya_gosatomregulirovaniya_prodlila_srok_ekspluatatcii_energobloka__zaporojskoyi_aes/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари